Gigantul BMW crede că mașinile autonome sunt o fiță trecătoare

Gigantul BMW crede că mașinile autonome sunt o fiță trecătoare

Un reprezentant al BMW este de părere că mașinile autonome nu vor avea un viitor prea luminos din cauza guvernelor care le vor interzice.

Ian Robertson, reprezentantul special al BMW în Marea Britanie este de părere că funcțiile unei mașini autonome contravin legilor actuale, de oriunde în lume și, din acest motiv, guvernelor le vor scoate în afara legii, de-ndată ce vor începe să acapareze piața auto… asta dacă se va întâmpla vreodată.

Viziunea pesimistă a lui Robertson  nu este lipsită de logică, dar în tehnologie, logica funcționează în moduri neașteptate.  Și șeful Microsoft a spus cândva că telefoanele inteligente sunt o prostie, iar un lord, cândva, considera că zborul este inutil. Exemplele pot continua, dar niciunul nu a avut dreptate.

Robertson crede că guvernele vor spune „bine, până aici pot merge mașinile autonome, dar n-o să fie mult până ce vor fi interzise prin lege”.

El e de părere că oricât de avansată ar fi tehnologia de pe mașinile autonome, în ultimă instanță, tot omul este cel care face cea mai corectă alegere. Or putea aceste computere să ia o decizie pe baza unor algoritmi, dar, spre deosebire de mintea umană, ele nu pot face diferența între un deces sau altul.

Afirmația lui e relativ surprinzătoare, având în vedere că este purtătorul de cuvânt al unei companii care investește masiv în dezvoltarea mașinilor autonome. Chiar în prezent, BMW pregătește un astfel de vehicul care poate parcurge singur, fără intervenția șoferului/pasagerului o distanță de 1.000 km.

Toate companiile trebuie să stocheze în memoriile computerelor autonome peste 40 TB de date, ceea ce înseamnă de 20 de ori mai multe date decât sunt stocate într-un avion Airbus A380, care se pregătește să decoleze peste Atlantic. Robertson este de părere că tehnologia nu este încă suficient de matură pentru a ne bizui în totalitate pe ea, iar noi să ne eschivăm de la îndatoriri.

Însuși Codul Rutier ar trebui schimbat în condițiile în care vehiculele autonome ar invada piața auto, pentru că legile actuale contravin ideii pe baza căreia sunt concepute aceste mașini.

Citește și:
Sursa: autoexpress