11 mai 2018 | 18:45

Cea mai futuristă mașină autonomă pe care sigur ai vrea s-o conduci

ACTUALITATE
Cea mai futuristă mașină autonomă pe care sigur ai vrea s-o conduci

O mașină sport autonomă este visul oricărui pasionat de viteză și vehicule puternice. Un designer a gândit prototipul virtual al unei astfel de mașini, inspirată după armura lui Iron Man.

Dacă tot începe să se manifeste tot mai mult interesul pentru mașinile autonome, de ce nu-și imaginează nimeni cum ar arăta o mașină sport electrică? Nick Pugh, designerul care a conceput mașina din filmul Logan, a gândit un astfel de prototip și e inspirat din armura stilată și ultra hi-tech a lui Iron Man.

L-a numit Stark MK-Xv, după numele personajului Tony Stark, alias Iron-Man, iar în imagini arată fantastic. Aparent, e tot ce-și poate dori un pasionat de mașini de viteză, dar eu zic că un pic cam prea multă tehnologie, care s-ar putea să fie ceva total diferit față de experiența clasică de condus cu care ai fost obișnuit.

Foto: Nick Pugh

Pugh chiar asta a și vrut, să fie creată o mașină sport inedită, care nu copiază nimic de la alte modele și care se depărtează de sistmele clasice. Deisgnerul e de părere că dacă nu îndrăznești să lași deoparte vechile obiceiuri în materie de autoturisme, această industrie ar putea să nu evolueze deloc în direcția dorită.

Mașinile sport sunt diferite de restul vehiculelor și nu doar din punct de vedere tehnic, estetic, etc. E vorba de experiența pe care o ai la volanul unui vehicul de super-viteză. Când conduci o mașină sport, puternică, ești doar tu și drumul, nimic altceva nu contează.

În perspectiva lui Pugh, o mașină sport electrică trebuie să arate cool, siluetă aerodinamică dusă la extrem, să fie scumpă și să fie iute ca fulgerul. Nu întâmplător a ales să se inspire din filmele cu eroi și tehnologie extrem de avansată.

Adevărata revoluție apare la Stark MK-Xv în interior. Aici nu vei găsi acel bord clasic, ca la toate vehiculele. Nu mai ai nevoie de el atunci când șoferul are la îndemână controale rapide și extensibile. Șoferul se simte mult mai conectat cu drumul datorită parbrizului care se extinde peste capota din față. Îți oferă și o perspectivă de aproape 360 de grade, care te face să simți că efectiv zbori pe șosea.

Foto: Nick Pugh

Performanțele tehnice te vor impresiona și mai mult: Stark MK-Xv atinge 60 de km/h în doar 1,6 secunde și atinge o viteză halucinantă de 480 km/h. Bateria trebuie să fie și ea pe măsură, deci să aibă o autonomie de vreo 800 km. Automobilul mai e echipat și cu sisteme foarte avansate, precum măsurarea distanței față de obiectele din jur, detectoare de coliziune etc. Iar cele patru motoare, câte unul pe fiecare roată, te va propulsa cu o forță greu de imaginat.

Ca să înțelegi cât de avansat e acest vehicul, Pugh amintește că până în acest moment, automobilele nu au atins decât cinci niveluri de automatizare. Stark MK-Xv ajunge la nivelul al șaptelea.

Experiența condusului aduce mai degrabă cu una din jocurile video pentru că în loc de volan ai joystick, dar poți alege tipul de condus pe care-l vrei. Dacă dorești o experiență reală a condusului, poți prelua controlul mașinii, să te simți ca Dominic Toretto, din Fast & Furious.

Stark MK-Xv e echipat cu trei locuri, dispuse în triunghi, dar șoferul poate să aleagă unde vrea să stea. Geamurile sunt niște ecrane tactile de unde alegi funcții adiționale și există un sistem încorporat, care-ți citește trăsăturile faciale, să identifice starea ta de spirit. Dacă devii agitat și panicat, mașina adaptează viteza după nivelul tău de confort.

Nu toți șoferii adoră mașinile ultra tehnologizate. Unii sunt de părere că tehnologia tinde mai degrabă să-ți distragă atenția de la condus, în sensul că nu mai simți acel sentiment de forță și libertate. O mașină autonomă te poate face să te simți ca într-un carusel.