Cărțile trimise de Elon Musk în spațiu pot exista mai mult decât omenirea

Cărțile trimise de Elon Musk în spațiu pot exista mai mult decât omenirea

SpaceX a lansat noua sa rachetă puternică Falcon Heavy și odată cu ea Elon Musk a intrat în istorie. Ceea ce mulți nu știu e că la bordul Tesla Roadster nu se află doar muzică și un manechin.

Tesla colindă spațiul la ora actuală, însă Musk nu și-a anunțat, în totalitate, planurile și intențiile pe care le are odată ce Falcon Heavy este lansată de pe rampa NASA. SpaceX a anunțat că în interiorul încărcăturii mașinii Tesla Roadster se află un sistem de stocare de tip „arch”. Acest sistem conține cărți ale lui Isaac Asimov.

Plasat în interiorul Tesla, obiectul misterios și mic este proiectat să reziste milioane de ani, poate miliarde, chiar și în medii extreme, ca cel din spațiu sau de pe suprafețele îndepărtate ale corpurilor planetare.

Micul dispozitiv de stocare este construit pentru arhivarea datelor pe termen lung și poate conține biblioteci de informații codificate. Potrivit Arch Mission Foundation, organizația nonprofit din California care se află în spatele tehnologiei, dispozitivul ar putea „conserva și răspândi cunoștințele omenirii în timp și spațiu, în beneficiul generațiilor viitoare”.

Scopul fundației este păstrarea bibliotecilor cunoașterii umane în călătorii interstelare (și protecția informațiilor în caz de calamitate chiar pe Pământ). Este un scop despre care grupul spune că a fost inspirat de romanele lui Asimov, care văd că omenirea lucrează pentru a scrie o Enciclopedie Galactică pentru a proteja omenirea împotriva unei vremii întunecate.

Tehnologia, dezvoltată de fizicianul Peter Kazansky de la Universitatea din Southampton din Marea Britanie, poate suporta teoretic până la 360 terrabaiți de date. Primele două discuri, denumite Arch 1.1 și Arch 1.2, sunt considerate a fi două dintre cele mai longevive obiecte de stocare create vreodată de oameni. Teoretic, pot atinge pragul de 14 miliarde de ani, datorită „memoriei de date 5D” inscripționată cu laserul în cuarț.

[readmore]

Dispozitivul de stocare, care arată ca un DVD sau Blu-ray, este în concordanță cu planurile SpaceX de a călători, în cele din urmă, spre Marte, de ce nu. Arch 1.2, care în prezent colindă la bordul Tesla a lui Musk, la o viteză de aproximativ 12.908 km/ oră, a fost încărcat cu trilogia Fundația a lui Isaac Asimov.

Citește și:
Sursa: The Verge