Teoria lui Stephen Hawking despre găurile negre

Teoria lui Stephen Hawking despre găurile negre

Găurile negre ar putea să nu fie atât de „negre” pe cât se credea. Ele ar putea fi ca o poartă deschisă spre un Univers alternativ. Cel puțin așa declara Stephen Hawking în multe dintre discursurile sale.

Stephen Hawking a murit pe 14 martie, la vârsta de 76 de ani. Timp de jumătate de secol a fost în atenția lumii și asta din mai multe considerente. A fost un geniu al astrofizicii și o dovadă că, de multe ori, viața nu se încheie când spun medicii.

La fel ca toate mințile briliante ale lumii, a fost un geniu neînțeles – un nebun. Așa l-au catalogat chiar și colegii de breaslă, care mereu l-au acuzat că face predicții și are convingeri ireale. În orice caz, Hawking a fost atras de găurile negre, iar mare parte din cariera sa pe asta s-a concentrat.

„Dacă vei simți că ești atras și prins într-o gaură neagră, nu-ți pierde speranța. Există o cale de ieșire”, spunea Hawking în 2015. Teoria lui te duce cu gândul la lumina de la capătul tunelului –  asta sugerează când spune că este cale de ieșire. Deși este o afirmație mai mult decât îndrăzneață, Stephen Hawking nu s-a ferit din a o împărtăși lumii. După el, obiectele care sunt prinse în găurile negre vor ajunge într-un Univers alternativ.

Documentele profesorului prin care acesta a lăsat în urmă o teorie care a intrigat mare parte din cercetători este mai mult o convingere proprie, care poate fi adevărată sau nu. Pentru asta ar trebui demonstrată, ceea ce e cam dificil, dacă nu imposibil. Se presupune că orice cade în plasa găurilor negre este distrus și pierdut pentru totdeauna. Începând cu 2015, Hawking a sugerat că orice cade într-o gaură neagră, la un moment dat, va ateriza undeva. Într-un Univers paralel poate.

„Găurile negre nu sunt închisorile eterne, așa cum se credea anterior. Dacă ești prins într-o gaură neagră, nu renunța. Există ieșire”, spunea Hawking într-un discurs. Această cale de ieșire nu te va aduce înapoi – acolo unde ai fost prins. În schimb, ai putea apărea în altă parte, „poate chiar într-un Univers alternativ”.

„Gaura ar trebui să fie mare și, dacă se rotește, ar putea avea un pasaj către un alt Univers. Nu te-ai putea întoarce în Universul nostru”, adăuga Hawking. Cu toate că fizicianul susținea cu tăria acest lucru și, deși era pasionat de Univers, spunea că nu va încerca asta. În orice caz, multe dintre teoriile lui Hawking au fost privit cu scepticism. Desigur, nu toate s-au adeverit (încă), dar asta s-a întâmplat și cu Albert Einstein.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Independent