Stephen Hawking a prezis sfârșitul lumii cu două săptămâni înainte să moară

Stephen Hawking a prezis sfârșitul lumii cu două săptămâni înainte să moară
Sursa foto: Erik Furulund/Flickr

Stephen Hawking este celebru pentru teoriile lui în fizică și, mai ales, cel puțin publicului larg, pentru teoriile lui apocaliptice. Ultima a venit cu doar două săptămâni înainte de decesul lui.

Stephen Hawking a murit pe 14 martie. A lăsat în urma lui lucrările excepționale pentru fizică și, mai ales, pentru înțelegerea locului nostru  în Univers. Tot Universul și viitorul l-au preocupat și spre finalul vieții. Cu două săptămâni înainte de moarte, el a publicat o lucrare în care tratează existența altor universuri și, în definitiv, cum va dispărea omenirea.

Stephen Hawking a susținut în lucrarea sa că teoria multiversurilor e valabilă și că poate fi dovedită prin cercetarea radiației din propriul nostru univers. Dacă aceasta va fi dovedită, acum sau peste câteva sute de ani, atunci noi doar trăim într-unul dintre universurile disponibile și nu suntem cu nimic speciali. Împreună, toate aceste multiversuri ar compune unul singur, imens, cunoscut sub numele de spațiu, în care există timp, materie, energie și toate formele de viață.

În ceea ce privește apocalipsa prevăzută pentru universul nostru, Stephen Hawking a spus că acesta va dispărea odată ce toate stelele lui își vor consuma energia. Va intra în beznă, pe scurt, și acela va fi sfârșitul. Ar putea fi violent, la scară micro, dar la nivel macro va fi ca și cum ai stinge lumina rând pe rând, bec cu bec.

Lucrarea lui Stephen Hawking va fi publicată oficial într-un jurnal științific abia când va fi parcursă de specialiști. El, încă din 1983, sugera că ar trebui testată teoria multiversurilor. Stephen Hawking își baza ideea și pe Big Bang – formarea la un anumit punct și extinderea continuă a unui univers.

Până va fi publicată lucrarea, ar trebui să știi că deja e criticată. Profesorul neil Turok, director la Perimeter Institute din Canada, susține că argumentele lui Stephen Hawking nu sunt foarte convingătoare.

Sursa: VICE NEWS