Simularea care îți arată cum s-a îndepărtat Luna de Pământ

Simularea care îți arată cum s-a îndepărtat Luna de Pământ

Satelitul natural al Pământului este considerat a fi format din materialele din care este formată și crusta Pământului. Un studiu dezvăluie mai multe despre modul în care Luna ar fi putut să părăsească planeta noastră, în urmă cu patru miliarde de ani.

Modelul dinamic care simulează imaginea Lunii arată cum satelitul s-a îndepărtat încet de Pământ. Pe lângă faptul că a completat câteva secvențe lipsă despre modul în care Pământul și Luna au fost vecini în perioada Hadean, această ultimă cercetare explică de ce stratul care înconjoară mijlocul satelitului este mai gros.

Modelul lui Shijie Zhong, co-autor și conducător al studiului de la Universitatea din Colorado, urmărește două procese dependente de timp. Este pentru prima dată când cineva a fost în măsură să impună constrângeri de timp pentru recesiunea lunară timpurie.

În prezent, Luna se îndepărtează de planeta noastră cu aproximativ patru centimetri pe an, Acesta este motivul pentru care rotația Pământului încetinește treptat. Ceea ce face noul studiu este să examineze modul în care această mișcare s-ar fi putut întâmpla cu miliarde de ani în urmă. Modelul cu care cercetătorii au venit prezintă o separare lentă de câteva sute de milioane de ani.

Astfel, Pământul ar fi trebuit să fie mai puțin influențat de forțele de maree. Studiul sugerează că mare parte din apa planetei era sub formă de gheață solidă. „Hidrosfera planetei, dacă ar fi existat în timpul lui Hadean, ar fi putut fi înghețată, ceea ce ar fi eliminat disiparea sau fracțiunea mareelor”, spune Zhong.

De ce Luna este mai plată la poli

La rândul său, Soarele era semnificativ mai slab decât este acum, făcând ca planeta noastră să fie una rece. Conceptele unui Pământ ca un „bulgăre de zăpadă” și a unui Soare mai rece au fost propuse și în anii trecuți. Misterul final pe care îl elucidează noul studiu este motivul pentru care Luna este mai plată la poli și mai largă la ecuator decât ar trebui să fie, având în vedere rotația și viteza sa. A fost o problemă ridicată inițial de matematicianul francez și de fizicianul Pierre-Simon Laplace acum 200 de ani.

Majoritatea oamenilor de știință cred că „umflarea” provine din timpul în care Luna a fost mai fierbinte, mai mare și mai aproape de Pământ decât este acum. Treptat, excesul de material a înghețat în loc, pe măsură ce Luna s-a îndepărtat de planetă.

Ceea ce a reușit să facă noul studiu este să dezvolte un model care să se potrivească acelei ipoteze, arătând cum un Pământ înghețat și o Lună care se retrage lent ar fi putut ajuta la formarea acelui extra înveliș pe care îl vedem astăzi.

Este totuși doar o ipoteză, chiar dacă e una inteligent calculată.

Citește și: