Polii Pământului s-ar putea inversa, iar tu vei resimți asta

Polii Pământului s-ar putea inversa, iar tu vei resimți asta

Câmpul magnetic al Pământului este destul de priceput la polarizare, drept dovadă că Nordul și Sudul s-au schimbat de multe ori între ei, în istoria planetei.

În ultimii 20 de milioane de ani, Pământul a intrat în modelul inversării polului la fiecare 200.000 până la 300.000 de ani. Acum 40.000 de ani, polii au făcut o astfel de încercare nereușită și, astfel, ultima schimbare completă a avut loc în urmă cu 780.000 de ani. Asta înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o astfel de mișcare a Pământului.

Câmpul magnetic al planetei se mișcă deja, ceea ce ar putea însemna că polii se pregătesc să se inverseze. În timp ce o inversare a polilor nu este total neobișnuită, dacă iei în considerare istoria Pământului, de data aceasta ar putea avea implicații grave pentru omenire. Oamenii de știință au început să utilizeze imagini prin satelit și să rezolve calcule complexe pentru a studia schimbarea câmpului magnetic. Ei au descoperit că fierul topit și nichelul scurg energia din dipol la marginea miezului Pământului, unde se creează câmpul magnetic al planetei.

De asemenea, au descoperit că polul Nord este deosebit de turbulent și imprevizibil. Dacă blocurile magnetice devin suficient de puternice pentru a slăbi suficient dipolul, polii se vor comuta. Deși nu este o certitudine că schimbarea va avea loc în curând, activitatea Pământul ar trebui să lase câteva semne de întrebare.

Câmpul magnetic al Pământului protejează planeta de razele solare și cosmice. Atunci când polii se mută, acest scut protector ar putea scădea la o zecime din capacitatea sa normală. Procesul de comutare ar putea dura secole, iar, în tot acest timp, radiația ar putea să se apropie mai mult decât de obicei de planetă.

În cele din urmă, această radiație ar putea ajunge pe suprafața Pământului, făcând unele regiuni nelocuibile și cauzând dispariția unor specii întregi. Înainte ca acest lucru să se întâmple, un câmp magnetic slăbit ar avea un impact și asupra orbitelor de sateliți.

Deteriorarea sateliților cauzată de o protecție redusă a câmpului magnetic ar putea afecta sistemele de sincronizare prin satelit care controlează rețelele electrice. Aceste grile ar putea eșua, ducând la întreruperi la nivel mondial, pe care experții le anticipează că ar putea dura zeci de ani.

Fără funcționarea rețelelor electrice, nu am putut folosi telefoane mobile, aparate de uz casnic și multe altele, indispensabile vieții. Lipsa bruscă de energie ar afecta spitalele, punând nenumărate vieți în pericol. Tehnologia GPS ar fi și ea compromisă, afectând de la operațiunile militare până la simpla deplasare cu Uber.

În timp ce polii vor inevitabil să se inverseze la un moment dat, capacitatea noastră de a recunoaște această posibilitate în avans ne permite să ne pregătim pentru eveniment.

 

Citește și: