07 nov. 2018 | 17:07

Samsung prezintă telefonul pliabil revoluționar – ce ar trebui să știi

VIDEO ACTUALITATE

Au trecut cinci ani. Cinci ani de când Samsung a promis un ecran pliabil pentru telefoane și tablete. Câte un zvon ținea în viață speranța. În 2018, e gata să lanseze un telefon pe care să-l și vândă, nu doar să-l prezinte pe-o scenă. Totuși, avem nevoie de așa ceva?

Au trecut 11 ani de la primul iPhone și toți marii producători par blocați. Nu prea mai e loc de invenții, așa că e trebuie creată o revoluție. Telefonul pliabil poate fi așa ceva, iar Samsung vrea să fie primul dintre jucătorii mari care să aibă unul pe piață până la final de an.

Telefonul pliabil de la Samsung va fi prezentat la o conferință anuală a companiei. Aceasta se desfășoară în San Francisco.

Ultimele luni au fost pline de zvonuri, speculații și concepte pentru cum va arăta Samsung Galaxy F (nume posibil, dar neconfirmat – n.r.). Cert e că cel mai important aspect îl reprezintă ecranul – sau ecranele? Astfel, când este desfășurat, ecranul va avea o diagonală de 7,29 inci. În modul pliat, telefonul îți va pune la dispoziție un display exterior ceva mai mic decât cele cu care ești obișnuit acum, de 4,58 inci.

Samsung Display ar urma să înceapă producția acestor panouri. Volumul inițial de lucru ar trebui să fie de 10.000 de unități pe lună. Compania estimează că va produce între 500.000 și un milion de ecrane anual, deci ne putem aștepta la un lot de maximum un milion de unități pentru primul model.

Cele două porțiuni ale ecranului pliabil ar fi unite cu ajutorul unei balamale speciale, creată de către compania coreeană KH Vatec. Aceasta va permite porțiunilor de ecran să se unească, dar să lase în același timp ceva spațiu liber, astfel încât să nu apară riscul spargerii panourilor.

 Cum a apărut „telefonul pliabil” de la Samsung


Cea mai coerentă promisiune a fost făcută de Samsung în 2013, la CES. Prototipul prezentat atunci de Samsung a fost denumit Youm. Acest nume a intrat în atenţia presei încă din aprilie 2012, figurând în evidenţele site-ului gigantului coreean.

Am detaliat atunci pentru Adevărul ce înseamnă un astfel de proiect (încă nematerializat până acum). Youm avea un singur mare plus: ecranul „întins“ peste marginea din dreapta, astfel că pot fi afişate informaţii şi acolo, cum ar fi notificările sau diversele tipuri de mesaje. Conceptul s-a dus mai departe pe seria Edge și, mai târziu, pe toate telefoanele companiei.

Compania a mers până într-acolo cu aplicarea tehnologiei, încât a promis, cumva, un viitor cu tablete care se pliază. Ca să înțelegi mai bine lumea de atunci, producătorii încă mai credeau că tabletele vor fi importante. Așa că Samsung și-a imaginat unele care pot fi rulate sau se strâng ca o carte şi devin astfel mai uşor de cărat.

Au trecut cinci ani și s-a mai cristalizat ideea unui telefon pliabil. Între timp, ZTE a introdus un fel de telefon pliabil, iar compania FlexPai s-a grăbit să prezinte un telefon cu ecran care poate fi rulat.

Samsung Galaxy F, telefonul pliabil, e revoluționar sau nu?

Samsung-Galaxy-F-telefon-pliabil

Așa cum s-a întâmplat cu conceptul Youm din 2013, Samsung introduce un telefon pliabil ca să rezolve două chestiuni: să arate că poate inova și să schimbe puțin lucrurile. ‘

O evaluare proprie e că telefonul pliabil va fi un eșec, va fi o încercare frumoasă, care ne va arăta ce poate face tehnologia, dar va fi un eșec. Samsung îl va folosi însă ca pe-un „cobai” ca să știe ce telefon să facă peste un an sau doi.

Galaxy Alpha a fost la fel. Galaxy Note Edge a fost la fel. Din când în când, compania introduce câte o tehnologie, câte un model nou, așteaptă și vedem ce e bun, ce e prost, ce păstrează, ce aruncă.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele