14 apr. 2018 | 12:39

Rusia începe să ia la întrebări Facebook, invocând securitatea utilizatorilor

ACTUALITATE
Rusia începe să ia la întrebări Facebook, invocând securitatea utilizatorilor

La sfârșitul anului 2016, Rusia a blocat accesul la rețeaua LinkedIn. În prezent, rușii fac primul pas pentru a bloca Facebook.

Principala problemă invocată de oficiali de la Kremlin este legată de modul în care compania respectă localizarea datelor și le cere explicații celor de la Facebook. Auditul va fi realizat de Roskomnadzor, autoritatea rusă din domeniul comunicațiilor.

Legislația rusă le cere companiilor care operează cu date personale să mențină în Rusia serverele pe care se află datele utilizatorilor din această țară. Pe lângă asta, Rusia acuză SUA că interferează cu politica lor internă.

Această decizie a fost luată în urma scandalului Cambridge Analytica. Zilele trecute șeful Facebook a fost audiat pe această temă în Congresul american. În urma acestora, acțiunile Facebook au urcat cu 4,5%.

Aceasta nu este prima dată când Rusia se implică în activitatea rețelelor sociale. Pavel Durov, directorul VKontakte, a ajuns să-și piardă funcția de conducere a rețelei sociale. În 2011, el a fost implicat într-un conflict cu o echipă de poliție, după cererea guvernului de a șterge conturile unor politicieni din opoziție. Acestea se întâmplau după controversele apărute atunci în alegerile parlamentare.

În 2014, pe 16 aprilie, a refuzat din nou să blocheze un cont, cel al lui Alexei Navalnîi, care era un critic al lui Putin. I-a fost opoziție lui Putin și în 2018, la ultimele alegeri. După aceste evenimente, Durov a fost înlăturat de la conducere.

Bineînțeles, există două variante ale poveștii. Consiliul susține că Durov și-a anunțat plecarea din funcția de director pe site, dar după s-a răzgândit fără să își retragă demisia. Astfel, el a fost îndepărtat din funcția de director pe 21 aprilie, deoarece atunci se împlinise o lună de la depunerea demisiei. Asta s-a întâmplat după ce își vânduse ultimele procente din companie, în decembrie 2013.

Cea de-a doua versiune este a lui Durov care susține că nu a fost anunțat că trebuia să-și retragă oficial demisia. „E interesant că acționarii n-au avut curajul să mă anunțe direct și am aflat despre concediere din presă“, a declarat el.