Alegerea lui Putin ca președinte (etern) al Rusiei va influența enorm internetul

OPINII
Alegerea lui Putin ca președinte (etern) al Rusiei va influența enorm internetul
19 mart. 2018 | 19:17

Putin și-a asigurat puterea încă șase ani. Practic, o generație a ajuns deja la majorat și îl știe doar pe el drept lider. Iar în spate nu se vede nimeni.

[related]

Vladimir Putin a câștigat alegerile din Rusia fără vreun drept de apel cu peste 75% din voturile exprimate. Opoziția a dispărut cu ajutorul unor ceaiuri tipic rusești sau s-a evaportat de frică. Doar aparențele democratice fac ca periodic în această țară să se mai organizeze aceste alegeri, de confirmare a liderului de la Kremlin. Realegerea lui Vladimir Putin, chiar dacă nu a fost pusă sub semnul întrebării niciun moment, deschide pentru noi, dar și pentru Occident, în general, problema conflictului înghețat sau hibrid cu toate aspectele lui.

Ne-am obișnuit din istorie să vorbim despre Războiul Rece dintre URSS și lumea Occidentală condusă de SUA. O opoziție categorică cu privire la metodele de dezvoltare economice, o cursă nebună a înarmării și a cuceririi oricărei redute fie că se numește Coreea, Vietnam, Afganistan, spațiul cosmic sau Luna.

Dezmembrarea URSS și colapsul lumii comuniste a creat impresia pentru câțiva ani că lumea s-a modificat.

Mulți au crezut că „cei buni” au câștigat, c-an filme. Dar lucrurile sunt departe de a fi în alb și negru. Povestea lumii post Războiul Rece e mult mai complicată. „Băieții buni” au avut și ei interese, iar parte din „binele” a fost scump plătit de cei care, naivi fiind, au considerat democrația și liberatatea înseamnă deopotrivă și un trai mai bun.

Așa se face că dacă unele țări mici și mijlocii din Europa au intrat în sfera de influență a Occidentului, printre care și România.

Când s-a pus problema în termeni similari – valori democratice pe de o parte, dar și privatizări și corupție pe de alta – în țările din fosta URSS și chiar din Rusia, orgoliul rusesc a fost adânc rănit. Ultima redută a fost ex-KGB! De aici s-au născut actualii lideri ai Kremlinului, care au preferat o democrație proprie lor și mult mai caracteristică Rusiei.

Dacă te aștepți la un alt discurs doar anti-rusesc, vei fi dezamăgit.

Din păcate și „băieții buni”, și „cei răi” au interesele lor. Uneori acestea sunt uneori identice, alteori divergente. SUA a crezut că e stăpânul lumii după 1991 și s-a purtat ca atare. Sub o mantie de democrație în multe state din fostul lagăr comunist s-au petrecut tot felul de abuzuri. Companii din occident, cu largul concurs al politicienilor corupți din statele respective, au cumpărat sau privatizat și distrus economiile locale, trasformând noile țări în piețe de desfacere.

Lucrurile au mers la fel în cam toate țările din est, inclusiv în Rusia lui Elțîn.

Rusia lui Vladimir Putin și-a recuperat câte ceva din puterea și prestigiul fostului Imperiu Roșu, chiar dacă asta a însemnat să inspire din nou frică celor din jur. Lumea a început să se teamă de Rusia și de acțiunile ei.

Prin metode noi și foarte inteligente actuala putere de la Kremlin a reușit să țină departe de expansiunea occidentalilor fostele state ce intrau în componența URSS. Vorbim aici de o întreagă paletă de măsuri de la constrângerile economice – oprirea robinetului cu gaz sau cu alte resurse vitale, atragerea forței de muncă către Rusia, propagandă și manipulare pe toate canalele posibile și, când a fost cazul, declanșarea acestor războaie hibrid (omuleții verzi) care au declanșat aceste conflicte înghețate menite să țină sub control guvernele pro-occidentale.

Momentul din martie 2018 ne așează într-o paradigmă a unui război rece dintre Occident și Rusia care se duce în online, iar acest lucru ne privește pe fiecare dintre noi. Conștientă de noul echilibru al puterilor pe glob, Rusia lui Vladimir Putin nu se mai îneacă în investiții masive în armament convețional într-o eră a digitalizării.

Metodele rusești s-au rafinat și, într-o lume a instant articles, live video, a postărilor, a criptomonedelor, a tranzacțiilor în mediul virtual și a globalizării -, atacurile se duc în acele soft spots.

Mai exact, e mai ușor și mai ieftin să manipulezi prin crearea și distribuirea de mesaje false chiar pe canalele constuite cu mulți bani de antreprenorii „băieților buni”. Așa a apărut această bătălie pe fake news, bătălie câștigată de Rusia chiar în alegerile din SUA.

O altă bătălie pierdută de Occident în acești termeni este cea a Brexit.

Un curent absolut ignorat de marea masă a oamenilor de bună credință a prins de minune, în special din cauza canalelor de difuzare (Facebook, YouTube, Twitter etc) și a mesajelor disipate și a dus la prima ruptură din cadrul Uniunii Europene.

[related]

Apoi susținerea unor partide extremiste – cum e FIDESZ în Ungaria, dar și mișcări separatiste din diverse părți ale Europei sau organisme precum FUEN (Uniunea Federativă a Naționalităților Europene) fac din Uniunea Europeană un organism slab și plin de divergențe a cărui rezistență în fața Rusiei este pusă la îndoială.

Vladimir Putin este conștient că nu poate face față direct unei coaliții.

[readmore]

Însă în cazul în care plantează prin diverse mijloace – internetul fiind cel mai la îndemână – tot felul de mesaje înșelătoare poate rupe legăturile dintre aliații vestici. Acest lucru ne impactează pe fiecare dintre noi pentru că acțiunile și interesele rusești sunt amestecate cu intenții și adevăruri, tocmai pentru a fi mai greu de depistat.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

Ciprian Plăiașu este editor coordonator Historia.ro. Pasionat de idei crețe, scrie despre greșelile trecutului, greșeli pe care le tot repetăm. vezi toate articolele