16 aug. 2018 | 11:22

Adevărul despre poza virală în care un jandarm discută cu un copil la protest

Generalist
Adevărul despre poza virală în care un jandarm discută cu un copil la protest

La scurt timp după protestul diasporei, Jandarmeria Română a publicat pe Facebook o imagine care a devenit virală: un jandarm care discută și le zâmbește unor copii. Adevărul din spatele acestei fotografii este cu totul altul.

Când vine vorba de câștigarea simpatiei publicului sau, de ce nu, de manipularea acestuia, instituțiile de stat recurg la diverse tertipuri și, cum internetul e liber pentru toată lumea, de ce să nu te folosești de el pentru a-ți atinge scopul?

Pe 12 august, la două zile după protestul din Piața Victoriei, Jandarmeria Română a publicat pe pagina oficială de Facebook o fotografie cu un jandarm care discută cu o fetiță și îi zâmbește, la care a fost adăugat și mesajul: „Așa am început seara, așa vrem să o continuăm! Mulțumim!”.

jandarm copii

Nimeni nu mai poate privi cu încredere acea imagine a jandarmeriei care a devenit virală și pe bună dreptate. Adevărul este cu totul altul și a fost dezvăluit chiar de mama celor doi copii care apar în fotografie:

„Când am văzut poza, zic: «ce ai arătat aici către jandarmi?» Și spune: «l-am întrebat de ce apără Guvernul și nu pe oamenii care protestează.» Nu mă deranjează că au vrut să dea dovadă de dialog cu nişte copii, mă deranjează că puteau să spună ce le-au reproșat copiii”, a mărturisit Andreea Sofonea, mama celor doi copii.

La fel ca mulți alți manifestanți din 10 august, intenția ei a fost să protesteze pașnic, dar situația a degenerat în momentul în care jandarmii au declanșat o operațiune în forță împotriva lor: „A fost un şoc pentru mine, în primul rând psihic, dar și fizic, pentru că la un moment dat, în jurul orei 20.30, grenadele au început să fie aruncate în mijlocul mulțimii paşnice. Mi s-a făcut rău instant, pe lângă ochii înlăcrimați și gheara în gât, am amețit, 20 de minute am stat cu masca de oxigen pe faţă”. Imaginea respectivă nu mai este publicată pe pagina de Facebook a Jandarmeriei.

jandarmi meme

De avut în vedere: într-un stat democratic, orice persoană sau grup de persoane are dreptul de a-și exprima nemulțumirea cu privire la modul de guvernare al autorităților atât timp cât protestul se desfășoară în limitele legii. Poți participa la un protest și cu copii.

Fiecare își asumă propriile riscuri, însă autoritățile au datoria să limiteze acele riscuri care ar putea pune în pericol copii, femei însărcinate și alte persoane vulnerabile.

Revenind la imaginea virală cu jandarmul și copiii, aceasta a fost și subiectul unor meme pe măsură, care au criticat cu ironiile de rigoare ce s-a întâmplat în seara zilei de 10 august.