26 feb. 2018 | 08:30

Omul care a ținut în mână viitorul internetului 5G

ACTUALITATE
Omul care a ținut în mână viitorul internetului 5G

Huawei a anunțat la MWC 2018 un cip și un modem 5G. Directorul companiei, pentru câteva minute, a ținut în mână viitorului internetului. Și a părut totul suficient de banal cât să intre în viețile noastre fără să ne complicăm cu detalii.

Din când în când apar pe Facebook poze care compară un card microSD de peste 32GB cu un hard disk de acum jumătate de secol. Acel hard disk avea 5MB, aproximativ, și era cât un frigider. Acum, iei kile de date – fotografii, muzică, videouri, texte, informații personale – pe-o bucată de tehnologie cât unghia. În 10 ani, o să privim la fel la un moment de la MWC 2018: când Huawei a prezentat un cip mobil pentru 5G.

Sunt o mână de companii care trag la căruța dezvoltării 5G. E viitorul, e internetul de mare viteză, e standardul care va conecta totul într-o rețea globală. E, așa cum arată acum, mai important decât oricare alt standard, pentru că și societatea are alte standarde. În acest context, cipurile 5G de mici dimensiuni vor fi cruciale.

Huawei, prin directorul executiv Richard Yu, a arătat lumii cam cum va arăta hardware-ul de mâine. Aici, „mâine” înseamnă cam doi până la cinci ani. Huawei Balong 5G01 suportă standardul 3GPP pentru rețele 5G, care, în teorie, permite viteze de download de până la 2,3Gbps.

Cipul Huawei a costat 600 de milioane de dolari

Directorul Huawei în timp ce prezintă modemul 5G.

„Din 2009, Huawei a investit 600 de milioane de dolari în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor 5G […]. De la mașini conectate la case inteligente și videouri cu holograme, VR și AR, suntem dedicați să dezvoltăm ecosistemul 5G într-unul matur”, a declarat Richard Yu. Acei bani vor fi amortizați în timp, iar acel timp a început pe 25 februarie în Barcelona.

Odată cu acel cip mai sus numit, Huawei a anunțat și un modem denumit: 5G customer-premises equipment (CPE), la care mă voi referi de aici înainte ca 5G CPE. Vor fi două modele: unul de frecvență joasă (sub 60GHz) și unul de frecvență înaltă (mmWave – millimeter wave). Cel dintâi e compatibil cu rețele 4G și 5G și, în teste, a ajuns la viteze de download de 2Gbps.

Pentru 5G, ținta este 20Gbps, cu suport pentru un milion de dispozitiv pe kilometru pătrat și o latență de 0,5 milisecunde. Viteză mare, latență mică, lățime de bandă gigantică – aceștia sunt pilonii pentru 5G.

Cipul și modemul au fost ținute de Yu pe scena unui eveniment de dinainte de MWC 2018. În cursa asta a înarmării (în scop bun) cu 5G Huawei susține că are parteneriate cu 30 de operatori. Printre aceștia se numără Vodafone, Softbank, T-Mobile, Telefonica sau China Mobile. După cum vezi, nume mari din telecom, pentru că aceștia au interes direct în a vinde noul. 4G e frumos, dar e deja depășit.

[readmore]

Huawei a e acum în concurență directă cu Qualcomm, care are deja modemul X50 (a atins viteze de până la 4,51Gbps) și a anunțat luna aceasta cipul Snapdragon X24, dar și Intel, care a anunțat parteneriate cu Microsoft, Dell și HP pentru laptopuri 5G.

Încă e preconizat 2020 ca anul în care 5G va fi folosit de clienți obișnuiți. Orange a anunțat că pentru testele sale a inclus și România pe listă, chiar în 2018.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele