10 feb. 2018 | 19:17

De ce contează că Orange va testa 5G în România

ACTUALITATE
De ce contează că Orange va testa 5G în România

Orange face progrese în ceea ce privește tehnologia 5G, pe care intenționează să o aducă la nivel comercial cât mai curând cu putință. Primele teste vor fi derulate și în România. 

La început de februarie, Orange făcea câteva anunțuri cu privire la progresele făcute în materie de implementare a tehnologiei 5G. Dezvăluirile m-au convins că suntem din ce în ce mai aproape de viitor. Dacă înainte se vorbea de 2020 and beyond, lucrurile par să se miște mai repede. Asta înseamnă că 2019 va fi anul cel mare. Cel puțin teoretic, poate și puțin optimist din partea marilor jucători.

Despre testele pe care Orange le pregătește în viitorul apropiat am scris deja aici, însă nu strică să trecem în revistă încă o dată ce, cum și când. Compania a fost aleasă ca partener de conectivitate pentru UTAC CERAM, centrul francez de testare și certificare a vehiculelor autonome. Operatorul va oferi acoperire 4G+ pe autodromul Linas-Montlhery, dar asta nu e tot. Alături de Ecrisson, aceștia vor oferi și infrastructura mobilă pentru testarea funcționalităților 5G pentru vehicule autonome. Testele urmează să demareze în toamna lui 2018.

Teste 5G end-to-end vor avea loc în Lille și în Douai, între jumătatea lui 2018 și jumătatea lui 2019. Din nou, Orange va folosi echipamente Ericsson pentru aceste teste.

Al treilea test e poate și cel mai important pentru mândria noastră națională. Alături de Samsung și de Cisco, în a doua jumătate a lui 2018, Orange va efectua teste în condiții reale pe o rețea broadband bazată pe 5G, de mare viteză, în România. Soluția este gândită mai ales pentru zone suburbane, dar și pentru anumite țări. Dincolo de aceste vești bune, mai sunt și alte câteva detalii care ne ajută să vedem viziunea Orange față de 5G.

Standardul 5G – de la Orange și nu numai – aduce un grad nou de accesibilitate

Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, director executiv în cadrul diviziei de Inovație, Marketing și Tehnologie în cadrul Orange, a vorbit despre noutățile pe care le pregătește compania, alături de parteneri-cheie din domeniu. Alături de numele pe care deja le-ai văzut aici, trebuie amintit și Nokia.

Un lucru demn de lăudat este că Orange vrea să folosească pe cât posibil infrastructura deja existentă pentru a pune bazele rețelelor 5G. Stâlpii, sursele de energie și alte amplasamente vor fi refolosite, însă antenele, firește, sunt de factură nouă. Orange lucrează alături de Nokia pentru a dezvolta un nou tip de antenă, compatibilă atât cu standardul 4G, cât și cu 5G.

Antenele 5G vor folosi tehnologia Massive MIMO cu aranjamente de mini-transmițătoare.

Antenele 5G vor fi inteligente; spre deosebire de cele clasice, noile antene pot lua în calcul poziția smartphone-urilor față de acestea. Asta se traduce într-o eficientizare a consumului de energie, dar vine și cu alte avantaje. Acoperirea este sporită, mai mulți utilizatori se pot conecta simultan la o antenă și vitezele conexiunilor sunt îmbunătățite, de asemenea.

Arhitectura este dezvoltată pe baza nucleului 4G, dar este scalabilă către 5G, datorită virtualizării.

[related]

Cei de la Orange au vorbit despre contribuția tehnologiei 5G la îmbunătățirea mai multor domenii de activitate. Cel mai important pare a fi cel al mașinilor autonome. Deși tehnologia actuală este bună, va fi lăsată în urmă de cea viitoare, având în vedere îmbunătățirile la capitole cum ar fi conectivitate, viteză și latență. Mașinile autonome vor fi mai bine conectate la mediul înconjurător – V2X.

Una dintre predicțiile actuale este că, în jurul anului 2032, am putea renunța la ideea de semafoare pe drumurile publice.

[readmore]

Ca tine, și eu am fost curios să aflu dacă Orange va reuși să aducă prima rețea comercială 5G în România Și asta curând, printre primele țări. Mari-Noëlle mi-a zis că mingea nu se află în terenul lor și nici în al celorlalți trei operatori de pe piața locală. Operatorii sunt blocați în discuții cu autoritățile cu privire la atribuirea frecvențelor pentru 5G în România.

Lucrurile merg în direcția potrivită la nivel global, după cum se vede în știrile din ce în ce mai dese care apar în legătură cu 5G. Rămâne doar să sperăm că și la noi se vor așeza toate în viitorul apropiat, astfel încât operatorii să-și poată face treaba. Odată cu primele teste pentru servicii 5G putem chiar să sperăm că vom avea una dintre primele rețele funcționale de acest fel din întreaga Europă.

Viitorul e acum, așa că ar fi bine să facem parte din el.