Rusia lucrează la o super-rachetă pentru cucerirea spațiului

Rusia lucrează la o super-rachetă pentru cucerirea spațiului

Rusia vrea o super-rachetă cu care să meargă în spațiu. În prima jumătate a anului 2018, compania rusească Roscosmos a început să studieze trei designuri posibile, care ar putea aduce cu racheta Energia.

În data de 15 noiembrie 1988, naveta spațială Buran a Uniunii Sovietice a decolat, alăturându-se navetei NASA. Totuși, USSR era pe punctul de a se prăbuși, iar asta nu era o veste bună pentru racheta Energia, care lansase Buran în spațiu. Astfel, racheta a luat o pauză lungă, de 30 de ani.

Acum însă, Energia ar putea deveni piesa de bază în programul nou de rachetă al Rusiei.

Dacă noua rachetă va deveni realitate, se va alătura altor rachete imense, precum Saturn V. Într-o întâlnire cu experții din industria spațială, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că proiectul este una din cele trei priorități ale programului național spațial.

„Mi-ar plăcea să subliniez că toate termenele limită anterioare pentru dezvoltarea [super-rachetei] trebuie să fie respectate, iar testele de zbor ar trebui să înceapă în 2028″.

USSR a încercat de două ori să construiească o super-navetă spațială în timpul Războiului Rece. Ei și-au atins scopul cu Energia, care a avut două zboruri reușite, în 1987 și 1988. Pe atunci, a fost descrisă ca fiind cea mai avansată și puternică rachetă a timpurilor respective.

Odată cu dezintegrarea USSR din 1991, Energia a rămas în hangarele Baikonur Cosmodrome din Kazakhstan. Racheta a rămas uitată, iar elementele ei cheie inovatoare – precum motoarele complexe cu hidrogen – nu au mai fost produse.

În noua sa formă, Energia ar putea căra 80 de tone adiționale în orbita joasă a Pământului și 20 de tone în orbita Lunii. Dacă designul Energia va câștiga în fața celorlalte două modele cu care concurează, motoarele uriașe cu hidrogen, atât de inovatoare la vremea lor, vor trebui să fie produse din nou. Momentan însă, racheta rămâne în stadiul de design și planificare.

Citește și:
Etichete: