NASA trimite acasă robotul astronaut de pe Stația Spațială Internațională

NASA trimite acasă robotul astronaut de pe Stația Spațială Internațională

Stația Spațială Internațională (ISS) este una dintre cele mai mari baze științifice din lume, mai ales că este destinată explorării spațiului. Din păcate, nu toate experimentele NASA, în special, merg conform planurilor. Acesta este și cazul lui Robonaut, un robot astronaut.

Nu toate proiectele NASA implică roboți, însă majoritatea se concentrează pe inteligența artificială. Proiectul la care General Motor a lucrat din 1996 este o minune a tehnologiei. Inițial, Robonaut nu avea o formă umanoidă, dar avea cască de astronaut pe cap. Avea și cinci degete la ambele mâini, ca să poată lucra ca oamenii sau împreună cu oamenii.

Trunchiul a fost creat în laboratorul Destiny și efectua sarcini simple, ca citirea fluxului de aer. NASA nu s-a gândit că îi poate da alt sens robotului. Asta până în 2014, când o echipă de cercetători l-au proiectat cu o pereche de picioare. El putea să se deplaseze în jurul stației spațiale, însă nu pentru mult timp.

Problemele au început să apară și asta pentru că Robonaut a fost conceput pentru o modularitate ușoară. Astronauții nu l-au pregătit pentru upgrade-urile de bază, care i-au făcut hardware-ul mai puternic.

Prima dată când Robonaut a fost reîncărcat, Johnson Space Center nu a putut vedea feed-ul său live. Un fir liber a fost fixat la locul lui și totul părea OK. Dar picioarele nu mai funcționau. Senzorii robotului au început să se defecteze, sistemele de comunicație și procesoarele au avut aceeași soartă.

[readmore]

În cele din urmă echipa și-a dat seama că din Robonaut lipsea un cablu, ceea ce făcea ca energia electrică să găsească alte căi de deplasare prin corpul său. Astfel, oferea mai multă putere unor părți ale corpului, în timp ce nu avea suficientă pentru altele. Asta a degradat lent mașinăria. Deși robotul a fost reîncărcat de câteva ori de când a căzut în 2015, a devenit clar că Robonaut nu poate fi fixat în spațiu.

Astronauții Joseph Acaba și Mark Vande Hei au împachetat robotul și îl trimit pe Pământ. Odată întors acasă, inginerii NASA vor trebui să-și dea seama dacă Robonaut va putea fi reparat sau dacă va fi înlocuit cu un altul.

Citește și: