NASA vrea să construiască primul avion supersonic silențios

NASA vrea să construiască primul avion supersonic silențios

Cu toate că administrația lui Trump este pe cale să stabilească soarta Stației Spațiale Internaționale, NASA vrea să mai obțină câteva fonduri. Agenția spațială vrea să construiască un avion supersonic puțin altfel.

Cererea de buget a NASA pentru 2019 arată planurile pe care cea mai mare agenție spațială le are pentru viitorul nu foarte îndepărtat. În acest buget propus, administrația Trump și-a anunțat intenția de a finanța în totalitate un nou avion experimental supersonic. Aeronava va fi proiectată să fie mai silențioasă decât celelalte aeronave cu jet.

Avionul, denumit Low-Boom Flight Demonstrator, va face primul zbor în 2021, dacă linia bugetară va fi aprobată, iar dezvoltarea ambarcațiunii va merge conform planului. Aeronava va fi un hub pentru tehnologiile care ar putea apărea, într-o zi, pe avioanele comerciale.

Problema pe care avionul ar putea-o rezolva este pe atât de simplă de explicat, pe atât de complicată de rezolvat. Când un avion se mișcă mai încet decât sunetul, undele sonore ale jetului ajung pe pământ. Zgomotul nu este enervant când aeronava zboară deasupra oceanului, ci atunci când se apropie de pământ. Dar când avioanele se mișcă mai repede decât sunetul, zgomotul devine deranjant pentru populație.

Administrația Trump vrea să acorde prioritate jetului, dar și cercetărilor suplimentare în domeniul tehnologiei avioanelor mai rapide decât sunetul. Astfel, NASA intenționează să aducă înapoi zborurile supersonice comerciale. În plus, vrea să reducă efectul secundar, destul de enervant, boom-ul sonic.

În cazul în care tehnologia dezvoltată de NASA își găsește drumul spre zboruri comerciale, nu va fi prima dată când pasagerii au putut să plătească pentru a zbura mai repede decât viteza sunetului. Flota de avioane Concorde a oferit servicii în întreaga țară până în 2003, deși biletele au costat mii de dolari. De asemenea, aeronavele Concorde nu aveau cum să-și stingă boom-ul sonic și astfel se limitau la viteze subsonice în timp ce călătoresc pe uscat.