03 ian. 2018 | 21:00

Două poze au fost legendare în Windows XP, dar una a costat o avere

ACTUALITATE
Două poze au fost legendare în Windows XP, dar una a costat o avere

Microsoft a avut de-a lungul timpului mai multe imagini pentru Windows XP, însă doar două dintre ele au ajuns legendare. Chiar și așa, în timp ce fotograful uneia dintre ele a fost plătit considerabil, celălalt a luat doar câteva zeci de dolari.

Cele două imagini pentru Windows XP au fost remunerate diferit, cu toate că amândouă au fost populare. „Bliss” este considerată a fi cea mai vizualizată fotografie a tuturor timpurilor. În timp ce Microsoft a plătit fotograful cu peste 100.000 de dolari, un fotograf diferit, care stă în spatele cunoscutului wallpaper „Autumn”, s-a ales cu doar 45 de dolari.

Charles O’Rear este fotograful american responsabil pentru „Bliss”, fotografie surprinsă în timp ce conducea prin Napa și Sonoma, California, în ianuarie 1996. După ce a trimis fotografia la agenția Westlight, agenția a fost achiziționată de Corbis în 1998 (deținută de Bill Gates).

Microsoft a selectat fotografia lui O’Rear din mii de imagini din biblioteca lor, pentru a ilustra filosofia Windows XP. Imediat după aceasta, O’Rear a primit o sumă pe care nu a dezvăluit-o, dar e estimată la peste 100.000 de dolari.

În schimb, fotograful din spatele altei imagini populare pentru XP, „Autumn”, a primit mult mai puțin pentru ea. Peter Burian a publicat fotografia în baza de date Corbis ca imagine de reproducere liberă și a primit o reducere standard pentru utilizarea sa de către Microsoft. El a surpsins imaginea, împreună cu sute de cadre, în octombrie 1999, în timp ce testa diverse obiective.

Burian a trimis-o la Corbis, unde Microsoft a cumpărat-o, probabil, cu 300 de dolari. El a primit doar 45 de dolari.

Cam asta este povestea celor două fotografii pe care le-ai folosit cu ani în urmă. Una a primit o sumă frumușică de bani, iar fotograful ei o recunoaștere la scară largă, în timp ce celălalt s-a ales doar cu o fotografie plăcută pe care să o privească.