Microsoft se teme de un nou atac ransomware și a scos încă un patch pentru Windows XP

Microsoft se teme de un nou atac ransomware și a scos încă un patch pentru Windows XP

În urma atacului ransomware WannaCry care a paralizat companii și chiar și ministere din mai multe țări, Microsoft a luat decizia de a updata verisuni mai vechi ale Windows, deoarece ele erau cele ale căror vulnerabilități erau exploatate de către hackeri. Acum, compania americană a scos încă un patch de securitate pentru Windows XP, deoarece se teme de un nou atac ransomware.

Managerul de securitate al Microsoft, Adrienne Hall, a scris într-o postare pe blogul personal că au fost identificate noi vulnerabilități în sistemele de operare mai vechi, care ar putea fi speculate de organizații guvernamentale sau de hackeri din grupuri organizate. Tot ea a spus că un nou atac ransomware ar fi și mai rău decât cel care a avut loc luna trecută.

Dacă folosești versiuni noi de Windows, precum 7, 8.1 sau 1o, ai o șansă foarte bună ca sistemul să ți se fi updatat deja. În caz contrar, va trebui să faci asta manual din setări. În caz că folosești Windows 8, XP sau Vista (noi sperăm că nu e cazul) va trebui să downloadezi și să instalezi manual cele mai noi patch-uri de securitate scoase de Microsoft. Le poți găsi aici

Microsoft a pus la dispoziția tuturor utilizatorilor de Windows noile patch-uri deoarece ele pot ”oferi o protecție suplimentară în fața atacurilor cu caracteristici similare lui WannaCry”. Adrienne Hall nu a spus cine s-ar putea afla în spatele lor, însă s-a arătat destul de îngrijorată în postarea de pe blog.

Atacul ransomware WannaCry a fost cel mai mare de acest gen și a afectat peste 100.000 de organizații din 150 de țări. În România, el a reușit să oprească pentru câteva ore producția de la fabrica Dacia, însă în alte țări lucrurile au luat o întorsătură mai gravă. De exemplu, în Marea Britanie a fost atacat sistemul informatic din spitale, astfel că mai multe operații dificile au trebuit să fie anulate.