02 dec. 2018 | 18:53

Mașina viitorului e o combinație între barcă și avion

ACTUALITATE
Mașina viitorului e o combinație între barcă și avion

Viitorul călătoriei maritime este aici și e mai ciudat decât pare. Această ambarcațiune e o combinație între automobil, barcă și avion. Face câte puțin din fiecare, într-un mod diferit.

Ciudățenia tehnologică a fost botezată Airfish 8 și este realizată de o companie de care probabil n-ai auzit – Wigetworks. Acest no-name pentru o țară ca România a reușit totuși să realizeze ceva aproape imposibil: un vehicul al viitorului, desprins parcă din desenele Familia Jackson.

Arată ca un avion, se deplasează aproape ca o barcă și are motor de mașină, dar nu este niciuna dintre cele trei. Este o combinație, iar rezultatul este un “pește zburător” care se deplasează pe apă fără să o atingă.

Nu se poate spune că zboară, pentru că nu se ridică la mai mult de câțiva metri, prin urmare, vehiculul alunecă pe apă.
Airfish 8 este echipat cu un motor V8, similar cu cel utilizat pe un automobil, de 500 de cai-putere și care poate atinge o viteză de până la 200 km/h. Este de trei ori mai rapid decât orice ambarcațiune de aceeași mărime.

Alunecarea pe apă este posibilă datorită unei tehnologii numită “wing in ground effect” (am preferat să las termenii în limba engleză fiindcă, pentru cei cunoscători, e mai simplu de înțeles).

Secretul vehiculului constă în altitudinea foarte mică pe care o menține constantă și tocmai această alunecare deasupra apei reușește să o pună în mișcare atât de rapid.

Creatorii ambarcațiunii spun că e foarte ușor de întreținut și de condus, chiar dacă pare o mașinărie venită din viitor sau de pe altă planetă. Ea funcționează cu benzină fără plumb, la fel ca orice mașină, datorită motorului de automobil. Prin urmare, nu e nimic complicat la ea.

Cu rezervorul plin, poți naviga cu Airfish 8 peste 500 de kilometri, doar pe apă. Transportă până la zece pasageri și poate fi lăsat la docuri, la fel ca o barcă obișnuită.

Prin luna mai a acestui an, se spunea că vehiculul era încă în faza de încercări, dar ar fi util în mai multe domenii, inclusiv turism și patrulă de coastă.

Totuși, cred că prezintă un dezavantaj: nu poți naviga cu el decât pe vreme bună. Nu-l consider un vehicul prea sigur pe timp de furtună, fie că s-ar afla pe mare, fie pe un lac.