Toate clipurile propagandei ruse folosite de Jandarmerie ca să justifice bătaia

Toate clipurile propagandei ruse folosite de Jandarmerie ca să justifice bătaia

Jandarmeria Română s-a folosit de clipurile propagandei ruse pentru a justifica aplicarea forței în Piața Victoriei împotriva protestatarilor pașnici.

Spuneam pe 16 august că Jandarmeria Română a publicat pe pagina oficială de Facebook un colaj video cu înregistrări ale unor lupte de stradă din mai multe state din Uniunea Europeana, dar și un protest violent din Statele Unite.

Mesajul care însoțește clipul video spune de la sine care a fost intenția instituției: „În continuare, vă prezentăm modul de intervenție al forțelor de ordine din Uniunea Europeană și Statele Unite, în situații de restabilire a ordinii de drept”.

Jandarmeria a încercat să justifice bătăile și expunerea abuzivă la gaze lacrimogene a protestatarilor pașnici laolaltă cu cei violenți, pe principiul: dacă vă plângeți că v-am bătut noi rău, uitați-vă cum se procedează în alte țări europene și nu se mai plânge nimeni.

Dincolo de mesajul care mai mult învrăjbește opinia publică împotriva unor instituții care ar trebui să asigure siguranța cetățenilor (violenți sau nu), imaginile preluate de Jandarmerie aparțin jurnaliștilor de la Russia Today, organul de presă de propagandă al Kremlinului. Și la Moscova forțele de ordine sunt puse să-și justifice violențele împotriva protestatarilor anti-corupție, care sunt rapid reduși la tăcere și băgați rapid în dube, cu tot cu lideri.

Kremlinul are, de asemenea, instituții de presă de propagandă precum Russia Today sau Sputnik care colectează momente de maximă violență de la mișcări și lupte de stradă din Occident, dar le dau un nou context, pentru a manipula.

Clipul publicat de Jandarmeria Română prezintă imagini de la proteste violente din Austria, Belgia, Germania, Spania și Statele Unite ale Americii.

Sursa de la care au fost luate aceste imagini a fost blurată, dar, dacă ești atent, ai să vezi că editorului i-a scăpat un detaliu: semnătura digitală redevine vizibilă și o poți vedea în toată splendoarea ca fiind RT Ruptly, adică Russia Today.

[readmore]

O altă problemă cu acele înregistrări e că niciuna nu se referă la vreo manifestație anti-corupție, așa cum se întâmplă la noi de câțiva ani.

În Germania, de exemplu, poți vedea niște lupte de stradă între forțele de ordine și o grupare de extremiști de dreapta care militează pentru violență, rasism și xenofobie.

În Belgia este vorba de un marș anti-austeritate la care au luat parte vreo 500.000 de oameni, iar violențele au început abia după încheierea marșului.

Imagini cu protestul din Franța.

În Austria, este vorba de un marș anti-refugiați.

La cel din Spania, este vorba de protestul violent iscat pe fondul arestării altui manipulator de mase, liderul separatist Puigdemont.

În ceea ce privește luptele de stradă din SUA, acelea au avut loc în Seatle și au fost pornite de așa-numiții anarhiști, care aveau sloganul: „Indiferent cu cine votează ei, noi nu suntem guvernabili”.

Acolo sunt, într-adevăr, violențe îndreptate împotriva unei ordini publice corecte (atât cât se poate și prin Occident), nu împotriva corupților. Dar, să ne înțelegem, indiferent pentru ce protestezi, violența atrage după sine justificarea autorităților împotriva cărora lupți să răspundă în consecință, făcând această luptă ilegală, deci inutilă.

Infiltrarea în mulțime a unor persoane cu intenții și ordine precise pot destabiliza foarte ușor un protest pașnic și așa tensionat. Jandarmeria Română este acuzată că i-a considerat pe toți violenți și au acționat până i-au dispersat.