Clipul penibil prin care Jandarmeria justifică violențele e făcut prin furt

Clipul penibil prin care Jandarmeria justifică violențele e făcut prin furt

Jandarmeria a publicat un clip prin care încearcă să justifice de ce au acționat în forță împotriva protestatarilor. E neașteptat de penibil.

În loc să ofere explicații concludente despre adevăratele motive pentru care s-a acționat mult prea violent împotriva protestatarilor din Piața Victoriei pe 10 august, Jandarmeria Română încearcă să-și justifice acțiunea arătând că în alte țări e mai rău.

Cu alte cuvinte, jandarmii români sunt de părere că au acționat prea blând, în comparație cu omologii lor din alte țări membre ale Uniunii Europene. Poate că da, în ceea ce-i privește pe adevărații agitatori infiltrați în mulțime, dar nu și în raport cu protestatarii pașnici veniți și cu copii la manifestație, care la un moment și-au pierdut și ei cumpătul.

În loc să-i sustragă din mulțime pe cei recalcitranți și violenți, jandarmii i-au atacat în forță pe toți, chiar dacă majoritatea manifestanților era pașnică.

Clipul făcut din videouri luate de pe net prin care Jandarmeria îți arată că e mai rău „în afară”.

Clipul video publicat de Jandarmeria Română pe pagina oficială de Facebook este format din mai multe înregistrări luate din surse externe care nu sunt precizate, ci blurate. Între timp, cei care au văzut clipul au identificat ca sursă principală Russia Today, o platformă media prin care Rusia transmite mesaje de propagandă.

În clip poți vedea intervenții ale jandarmilor din țări ca Austria, Belgia, Franța, Germania, Spania și SUA care acționează în forță împotriva câtorva persoane violente care se bat cu forțele de ordine. În secvențele din Franța se poate vedea cum unul dintre jandarmi dă cu gaze lacrimogene sub formă de spray direct în ochii protestatarilor violenți, de la o distanță de doar câțiva centimetri.

În alte secvențe, alți jandarmi pun la pământ civilii sau îi ciomăgesc până îi lasă lați pe asfalt. În alte fragmente protestele sunt completate de tunurile de apă.

Ce-ar trebui noi să înțelegem din acest clip video? Că legea le permite jandarmilor să măture pe jos cu civilii atunci când mai-marii în grad le dau ordinul, în necunoștință de cauză, eventual fără ca ei să fie la fața locului și să îi pună pe jandarmi să acționeze.