Bolile și riscurile la care se expun persoanele cu implanturi de silicon

Bolile și riscurile la care se expun persoanele cu implanturi de silicon

Femeile care primesc implanturi mamare cu silicon pot prezenta un risc crescut pentru dezvoltarea unor efecte adverse rare, în comparație cu populația obișnuită.

La începutul anilor 1990, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a interzis utilizarea implanturilor mamare cu silicon, ca răspuns la îngrijorările de sănătate apărute, care includeau cancerul și bolile autoimune. Studiile anterioare nu au găsit nicio asociere cu aceste boli.

În 2006, FDA a aprobat implanturile umplute cu gel de silicon de la doi producători, care susțineau că efectuează studii mari (LPAS) pentru a monitoriza rezultatele pe termen lung.

„În ciuda colectării masive de date, LPAS nu a fost încă analizat și raportat”, a declarat Dr. Clemens. Astfel, o echipă de cercetători au analizat date ale 100.000 de persoane care s-au înscris în program în perioada 2007, 2009-2010. Mai mult de 80.000 de pacienți primiseră implanturi cu silicon, restul optând pentru soluție salină sterilă.

Datele publicate în jurnalul „Annals of Surgery” au indicat că femeile care au primit implanturi cu silicon au avut un risc crescut de a dezvolta boli rare, comparativ cu populația obișnuită.

Riscurile crescute au inclus trei afecțiuni care intră în sfera tulburărilor autoimune sau reumatologice: sindromul Sjogren, cu un risc de aproximativ opt ori mai mare decât populația generală; scleroderma, cu un risc de șapte ori mai mare și artrita reumatoidă, cu de șase ori mai multe șanse de dezvoltare.

De asemenea, implanturile de silicon au fost asociate cu o creștere de 4,5% a riscului de a naște copilul mort, dar fără o creștere semnificativă a avortului spontan. Poate cea mai proastă veste este riscul de melanom, un tip grav de cancer de piele, a fost de aproape de patru ori mai mare la femeile cu implanturi de silicon. Nu a existat o asociere semnificativă cu riscul de sinucidere, așa cum sugera un studiu anterior.

Comparativ cu implanturile cu soluție salină, implanturile de silicon au prezentat, de asemenea, un risc mai mare de complicații chirurgicale.

Citește și: