19 apr. 2018 | 19:00

Implantul care te va ajuta să te lași de băut, de data asta pe bune

ACTUALITATE
Implantul care te va ajuta să te lași de băut, de data asta pe bune

Alcoolul este o constantă în viața multor oameni, iar proprietățile sale îl fac să se transforme în adicție rapid – adicție de care nu se scapă chiar așa ușor.

Cei care încearcă să se lase de băut au tendința să recidiveze. Cercetătorii de la University of California San Diego vor să schimbe asta și lucrează la un implant care monitorizează consumul de alcool și îi ajută pe oameni să rămână concentrați pe țelul de a se lăsa.

Implantul constă într-un biosenzor de 1 milimetru cub. El poate fi inserat sub piele, simplu, fără operații. Când persoana care are implantul bea, o enzimă care învăluie senzorul produce un compus chimic care trimite un semnal electric către un dispozitiv purtabil, cum ar fi un ceas, care la rândul său alimentează senzorul.

Cercetătorii au testat implantul în laborator. Ei au folosit un mix de etanol și „ser uman diluat”, pe care l-au injectat într-o piele de porc. Senzorul a funcționat. Următorul test va fi pe modele animale – dacă și acesta merge bine, vor urma testele pe oameni.

Cercetătorii speră să dezvolte implantul pentru a fi sensibil și la alte substanțe. „Țelul suprem al acestei opere este să dezvoltăm o rutină, un dispozitiv discret de monitorizare a alcoolului și a drogurilor pentru pacienții din programe de tratament pentru abuzul de substanțe”, a explicat liderul cercetării, Drew Hall.

În ciuda intențiilor bune, senzorul este totuși o metodă de monitorizare cu mult mai intruzivă decât altele. Cercetătorii spun că se montează ușor, dar ce uită să menționeze este cât de dificil este de scos.

Mai mult, există și o problemă de rang moral, care ține de programele de tratament pentru adicții. În SUA, unii oameni se oferă voluntari, însă există și criminali care sunt puși să treacă prin ele pentru a evita pușcăria. Ideea de a-i pune pe aceștia să își facă un implant fără voia lor pentru a evita pușcăria deja sună puțin greșit.

Poate că implantul îi va ajuta pe oameni, dar aceștia trebuie să fie pregătiți să renunțe la puțin din autonomia lor.