Cum poate prezice inteligența artificială evoluția cancerului

Cum poate prezice inteligența artificială evoluția cancerului
Sursa foto: oncology-central.com

Cauzele cancerului sunt greu de descifrat și au devenit adevărate mituri în zilele noastre. Cu toate că nu putem afla exact care sunt acestea, măcar suntem capabili să urmărim evoluția bolii.

Oamenii de știință au apelat la inteligența artificială pentru a prezice cu exactitate cum evoluează cancerul, iar asta i-ar putea ajuta pe medici să elaboreze un tratament mai eficient pentru fiecare pacient.

Noua tehnică se numește Revolver (Evoluția repetată a Cancerului) și a fost dezvoltată de Institutul de Cercetare al Cancerului din Londra și Universitatea din Edinburgh. Acesta identifică mutațiile de la nivelul ADN-ului, care apar din cauza cancerului și utilizează informațiile pentru a anticipa viitoarele modificări genetice.

Cercetătorii spun că modificarea permanentă a tumorilor este cea mai mare provocare pe care o întâlnesc în tratarea cancerului. Dacă medicii pot prezice cum acestea evoluează, ar putea interveni mai devreme, înainte ca boala să evolueze sau să dezvolte rezistență, sporind astfel șansele de supraviețuire ale pacientului.

Echipa a găsit o legătură între anumite secvențe ale mutațiilor și rata de supraviețuire. Acest lucru sugerează că modelele mutațiilor de ADN care se repetă ar putea fi utilizate ca un indicator al evoluției.

Tehnica cercetătorilor identifică tiparele care apar la nivelul mutațiilor genetice și care se repetă. Apoi, modelele unei tumori sunt aplicate pentru a prezice evoluția altora.

Savanții au folosit 768 de probe din tumori provenite de la 178 de pacienți care aveau cancer pulmonar, la sân, rinichi și intestin. Datele fiecărui tip de cancer au fost analizate, pentru a detecta și compara cu exactitate schimbările din fiecare tumoare.

Prin identificarea modelelor care se repetau și combinarea lor cu cunoștințele despre biologia și evoluția cancerului, echipa a reușit să prezică traiectoria viitoare a dezvoltării tumorilor. Studiul a fost publicat în jurnalul „Nature Methods”.

Sursa: BBC