26 iul. 2018 | 12:56

Google te scapă de parole cu acest gadget futurist și sigur

ACTUALITATE
Google te scapă de parole cu acest gadget futurist și sigur

Google îți oferă cea mai sigură modalitate de autentificare la conturie online. Va trebui să plătești pentru ea, dar e mai bună decât o parolă pe care o uiți.

Probabil că folosești deja autentificarea în doi pași pentru contul de Google, iar, dacă nu, ar fi bine să o faci, pentru siguranța datelor tale, indiferent dacă sunt sau nu informații foarte personale.

Pentru autentificarea în doi pași, ai nevoie de un SIM băgat într-un telefon, pe care ți se trimite un cod de siguranță. Așa ți se permite acces în cont după ce ai băgat parola. Este o metodă eficientă și rapidă, dar nu este cea mai sigură, spun experții în securitate cibernetică.

Prin urmare, Google investește în așa-numitele chei de securitate Titan, un fel de stick-uri USB pe care le folosești să îți accesezi contul Google. Precum cheia de la o mașină, cheia Titan este personalizată și poate fi folosită de către utilizatorul căruia îi aparține contul.

Singurul dezavantaj e că o poți pierde, dar, chiar dacă cineva o găsește, tot nu îți poate accesa datele. Sau, cel puțin, așa promit cei de la Google.

Vor fi disponibile două versiuni: una cu conexiune USB și alta cu conexiune Bluetooth. În timp ce prima se folosește ca un stick obișnuit, deci o conectezi la portul USB, cealaltă cheie funcționează wireless, iar bateria încorporată promite o autonomie de cel puțin șase luni.

Google cheie parole

Cheia de securitate nu este o noutate absolută. O firmă de securitate suedeză, Yubico, utilizează de mulți ani astfel de chei. E disponibilă în diverse versiuni și o poți folosi tot pentru accesarea conturilor online, inclusiv cel de Google.

Cheile pe care le va oferi utilizatorilor gigantul din Mountain View vor costa între 20 și 25 de dolari, dar Google promite ca pe viitor, să ofere unele mult mai ieftine, de doar 10 dolari, să își poată permite oricine să cumpere măcar una. Pentru început, cheile de securitate vor putea fi comandate direct din magazinul online, dar încă nu sunt disponibile la nivel global.

Cheia Titan e mai sigură decât metodele convenționale de securitate online și împiedică atacurile cibernetice de tip phishing.

Google a început să folosească cheia Titan din 2017, însă doar în interiorul companiei. Niciunul dintre cei 85.000 de angajați nu au avut vreodată probleme cu atacurile cibernetice datorită acestor chei și, prin urmare, Google vrea să ofere aceeași protecție și clienților săi.