Surpriză majoră în cinematografie: câți bani fac filmele cu femei în roluri principale

Surpriză majoră în cinematografie: câți bani fac filmele cu femei în roluri principale

Deși multe filme au în rolul principal un bărbat, se pare că audiențele preferă să dea mai degrabă bani pe filmele în care personajul principal este o femeie.

Conform unui studiu realizat de Creative Arts Agency și shift7, filmele cu femei în rolurile principale fac mai mulți bani la box office, o descoperire ce ar putea schimba puțin structura filmelor pe care le vedem în cinematografe. „Percepția că nu dă bine la afaceri să ai protagoniști femei nu este adevărată”, a explicat agenta Creative Arts Agency, Christy Haubegger. „Sunt un avantaj de marketing”.

Cele două companii au examinat în total 350 de filme cu încasări imense la box office, care au apărut între anii 2014 și 2017. Au analizat mai apoi protagoniștii acestor filme – protagoniști însemnând primul actor sau prima actriță care apare în materialele de presă lansate cu privire la un anumit film. În total, cercetătorii au descoperit că 105 filme aveau în roluri principale femei. În fiecare categorie de încasări, filmele cu protagoniste în loc de protagoniști s-au descurcat mult mai bine, după cum poți vedea în graficul de mai jos:

filme cu femei in roluri principale

Haubegger crede că aceste rezultate se datorează dorinței audiențelor de a vedea ceva diferit – ceva care să nu fie despre un tip caucazian și cum a devenit el un supererou, spre exemplu.

Studiul a fost o parte din planul celor de la Creative Arts Agency de a diversifica Hollywood-ul în materie de femei și persoane de culoare.  Totuși, Haubegger crede că acea schimbare este totuși departe. „De multe ori, în business-ul nostru, este multă subiectivitate care se deghizează în cunoaștere”, a explicat ea. Concret, schimbările în industrie nu țin de femei și de minorități, ci de cei aflați la putere. Dacă aceștia din urmă vor ține cont de concluziile studiului nu știe nimeni, dar Hollywood-ului nu i-ar strica deloc o asemenea schimbare.

Citește și:
Sursa: Mashable
Etichete: