Cenzura comunistă: Medicii nu mai pot vorbi cu presa, fără acordul Ministerului Sănătății

Cenzura comunistă: Medicii nu mai pot vorbi cu presa, fără acordul Ministerului Sănătății

Cea mai ciudată formă de cenzură desprinsă din manualele de comunism a fost implementată în urmă cu câteva zile de Ministrul Sănătății Sorina Pintea și va afecta comunicarea cu presa a tuturor medicilor angajați la un spital de stat.

În loc să încerce să rezolve unele dintre sutele de probleme care afectează sistemul românesc de sănătate, Ministrul Sănătății a decis că este o soluție mai bună ca acestea să nu mai fie discutate cu presa. În acest fel, pe viitor, va deveni aproape imposibil să afli detalii de la TV, radio, presă scrisă sau online despre criza imunoglubulinei, a vaccinurilor sau medicamentelor pentru tratement oncologic.

Pentru implementarea rapidă a cenzurei la scară națională, Direcțiile de Sănătate Publică de pe întregul teritoriu al țării au primit o adresă de la Ministerul Sănătății în atenția șefilor de direcții. Adresa respectivă include instrucțiuni clare sub forma a trei articole. Primul este o introducere aparent nevinovată, prin care se atrage atenția asupra faptului că „activitatea de informare publică și relații publice constă în stabilirea și dezvoltarea unei comunicări permanente cu cetățenii”.

Articolul 2 al aceleiași adrese nu mai lasă loc de niciun fel de echivoc. „Pentru a se evita apariția unor situații de natură a aduce prejudicii imaginii instituției, unitățile aflate în subordinea, autoritatea și coordonarea Ministerului Sănătății au obligația de a solicita, în prealabil, avizul Ministerului Sănătății în orice situație care presupune o comunicare cu mass-media (presă scrisă, radioul, televiziunea și internetul)”.

În articolul trei se formulează pedeapsa celor care refuză să se resemneze că aceasta este realitatea în care trăim. Mai mult decât atât, poziția șefilor Direcțiilor de Sănătate este amenințată în mod direct de activitatea tuturor spitaelor și medicilor care activează în subordinea loc. Ei ”răspund de aducerea la îndeplinire a celor reglementate prin prezenta Instrucțiune”.

Pe lângă DSP-urile din județe, vor mai exista alte câteva agenții și instiuții care țin de Ministerul Sănătății și care vor fi nevoite să se ferească de presă, pentru a nu-și simți pozițiile amenințate. În această categorie intră Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenția Naționaltă pentru Transplant sau Institutul Național pentru Sănătate Publică.

Trăgând linie, vor cere avizul scris al Ministerului Sănătății pentru comunica datele sau punctele de vedere solicitate de presă medicii și conducerile a 59 de spitale din toată țara, inclusiv majoritatea spitaleor importante din București. Ca exemple, avem Institutul Clinic „Fundeni”, Spitalul Clinic de Urgenţă, Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” și Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice. Cu alte cuvinte, în cazul unui alt eveniment dramatic de genul celui din Colectiv, cetățenii frumoasei noastre țărișoare vor fi nevoiți să aștepte răspunsuri de la Ministerul Sănătății, indiferent de gradul de urgență al situației.

Citește și: