Cum te-a vândut Facebook chinezilor: Huawei, în vizorul SUA

Cum te-a vândut Facebook chinezilor: Huawei, în vizorul SUA
Daniel Ștefan
Daniel Ștefan
13:37 16.06.2018

Facebook continuă să livreze datele tale personale și al altor utilizatori diverselor companii, chiar dacă a promis că nu va mai face asta. Faptul că Facebook ți-a vândut datele chinezilor nu te sperie, americanii sunt cât se poate de îngrijorați.

Huawei se afă de mulți ani în vizorul liderilor politici americani și ai serviciilor secrete. Suspiciunile nu dispar, dar faptul că o companie americană precum Facebook livrează de bună voie date chinezilor, complică puțin situația. Americanii suspectează companii precum Huawei și ZTE că lucrează pentru guvernul chinez, care se folosește de datele utilizatorilor pentru a-i spiona.

Facebook a recunoscut că a încheiat contracte de furnizare a datelor utilizatorilor cu companii precum Apple, Samsung și Amazon. Asta s-a tradus prin accesul acestor actori economici la datele prietenilor utilizatorilor, fără acordul lor, totul, în scop comercial.

Astfel de acorduri au fost încheiat de Facebook și cu alte companii: Oppo, Lenovo, TCL  și, iat-o, Huawei. Cea din urmă a primit însă o atenție deosebită din partea autorităților americane pentru că e suspectă de spionarea cetățenilor care le folosesc telefoanele. Americanii văd în Huawei o amenințare la adresa securității naționale pentru că ar lucra pentru guvernul chinez.

Huawei a folosit accesul la datele utilizatorilor de Facebook pentru a le oferi o aplicație personalizată care să combine beneficiile rețelei sociale și să-și verifice mai ușor notificările.

Purtătorii de cuvânt al Huawei iau apărarea companiei și spun că, la fel ca oricare alt producător de telefoane, Huawei nu a făcut decât să îmbunătățească experiența online a utilizatorilor prin facilitarea accesului la Facebook. Dar, chiar și așa, Huawei nu a colectat și nu a păstrat niciodată datele personale ale clienților. Nu fără acordul lor, cel puțin.

Și, într-adevăr, Huawei nu a procedat diferit față de alte companii precum BlackBerry și Samsung, care au integrat funcții de la Facebook, precum butoanele de Like și agendele.

Și ZTE a avut parte de un conflict deschis cu autoritățile americane, dar Trump a promis că ridică sancțiunile impuse, dcă și compania e dispusă să găsească un compromis avanajos pentru America.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: The Verge