Cum arăta o călătorie cu avionul în epoca de aur a zborurilor

Cum arăta o călătorie cu avionul în epoca de aur a zborurilor

Călătoriile aviatice din epoca de aur a zborurilor erau infinit mai diferite față de cele din prezent. În epoca de aur a a zborurilor, în anii 1950 și 1960, călătoriile erau definite de lux din plin, delicatese culinare, spațiu din plin pentru picioare și țigări la discreție – toate în timp ce zburai la zece mii de metri deasupra pământului.

Liniile aeriene căutau cu orice preț să convingă oamenii că ar trebui să meargă cu avionul. În pofida delectărilor din timpul zborurilor, pasagerii aveau de a face și cu destule zgomote, turbulențe și pericole care astăzi există la un nivel minim.

Deși supranumită epoca de aur, e greu de spus dacă își merită numele, ținând cont de imaginea de ansamblu.

Biletele costau mult mai mult

epoca de aur a zborurilor

Pe vremuri, zborurile cu avionul erau destinate exclusiv oamenilor ridicol de bogați. Nu existau la fel de multe alternative ca astăzi, care să se potrivească tuturor buzunarelor. Un bilet de la Chicago la Phoenix, pe o distanță de 2.300 de kilometri (aproximativ cât distanța dintre București și Madrid, care are 2.400 de kilometri) costa 138 de dolari americani.

Astăzi, pare cât se poate de OK și rezonabil. Dar dacă ne gândim și la inflația vremii, costul real se resimțea precum 1.200 de dolari americani din prezent.

Trebuia să te îmbraci la patru ace

epoca de aur a zborurilor

Era o vreme când oamenii căutau cu orice preț să arate mai bine ca oricând înainte de decolare. Bărbații purtau costum și pălărie, femeile rochii, tocuri și bijuterii scumpe. Pasagerii investeau mulți bani în hainele de zbor, considerând că o asemenea călătorie era un eveniment în sine.

Cândva prin anii 1960, bărbații au început să se îmbrace ceva mai lejer, cu malete pe gât. Femeile și-au permis și ele să poarte eșarfe. Totuși, abia în anii 1980, oamenii au renunțat să se mai îmbrace pentru a impresiona înainte de un zbor și au ales, în schimb, comfortul.

Nimănui nu îi păsa de securitate

epoca de aur a zborurilor

Pe vremuri, nu erau atâtea formalități de îmbarcare. Puteai ajunge fără probleme la avionul tău. Nu aveai nevoie de buletin sau pașaport și puteai să vii și cu 20 de minute înainte de zbor în aeroport. Familia și prietenii te conduceau până la poarta de îmbarcare. Oricât de frumos și simplu ar suna, lipsa de reguli nu era un lucru bun.

Această lipsă de reguli a avut multe consecințe negative. Spre exemplu, multe avioane erau deturnate. Tocmai de aceea, anii 1960 au fost supranumiți și epoca de aur a deturnărilor.

Aveai spațiu din plin

epoca de aur a zborurilor

La începutul anilor 1950, oamenii nu trebuiau să se gândească dacă să zboare la clasa business sau la economy, pentru că ambele erau la fel. Pasagerii aveau spațiu suficient pentru picioare, prin comparație cu situația din prezent.

Odată ce s-a creat o distincție între cele două clase, cei de la business se puteau bucura de condiții de hotel, pe când cei de la economy stăteau în condițiile pe care astăzi le asociem cu clasa întâi.

Stewardesele erau supuse unor standarde ridicole

epoca de aur a zborurilor

Condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească femeile pentru a fi stewardese îți arată cât de adânc înrădăcinat era misoginismul în oameni. Ele trebuiau să aibă părul de o anumită lungime, iar greutatea lor să nu depășească standardele impuse de companii.

În plus, nu aveau voie să fie în vreo relație, trebuiau să fie vorbărețe, dar să nu încalce vreun standard moral. De asemenea, tocurile până la decolare și un corset pe sub uniforma mulată erau o obligație. Prin anii 1960, fustele stewardeselor au devenit din ce în ce mai scurte și mai colorate, pentru a atrage atenția bărbaților.

Zborurile erau zgomotoase și pline de turbulențe

epoca de aur a zborurilor

Înainte, oamenii trebuiau să suporte un zgomot infernal pe tot parcursul zborului. Dacă avionul nu ajungea la altitudinea corectă, rămânea depresurizat până la aterizare. Zborurile erau pline de turbulențe, motiv pentru care pasagerii păstrau adeseori punga pentru vomitat pe aproape.

Pe lângă experiența înfiorătoare de a zbura, statisticile vremii nu ajutau. Avionul, ca mijloc de transport, era pe atunci de 77 de ori mai periculos decât mijloacele terestre. Pe atunci, riscul de a muri într-un accident de avion era de 1 la 139.486. Astăzi, riscul este de unu la 10.769.230, conform Telegraph.

Mesele erau demne de un restaurant high-class

epoca de aur a zborurilor

Din moment ce nu prea existau metode de a ține atenția pasagerilor ocupată – și poate pentru că biletele costau ridicol de mult – companiile aeriene ofereau adevărate festine. Mesele aveau mai multe feluri și includeau homar și carne de vită, printre multe altele.

Alcoolul se servea în pahare din sticlă, nu de plastic, și venea în multe forme – scotch, șampanie, brandy. Combinația de mâncare de restaurant și alcool la discreție le oferea oamenilor senzația că se află la o petrecere.

Puteai fuma cât îți poftea inima

epoca de aur a zborurilor

Dacă acum vei fi arestat de îndată ce avionul aterizează în cazul în care îndrăznești să fumezi în avion, pe vremuri puteai să faci acest lucru liniștit. Avioanele erau suprasaturate de fum de țigară – pasagerii nefumători nu aveau unde să se ascundă de mirosul înecăcios.

În mod ironic, singurul loc unde nu puteau fuma era în terminalul aeroportului – angajații aeroportului se temeau ca fumul să nu aprindă aburii de combustibil de la avioane.

[readmore]

Majoritatea pasagerilor erau caucazieni

epoca de aur a zborurilor

În 1950 și 1960, pasagerii erau aproape toți caucazieni. Din moment ce zborurile erau atât de scumpe, diferența de venit dintre aceștia și persoanele de culoare a însemnat că minoritățile nici nu mai aveau voie să își cumpere biletele.

Mai mult, unele linii aeriene și-au antrenat operatorii telefonici să identifice vocile persoanelor afro-americane. Lucrurile au îneput să se schimbe abia spre sfârșitul anilor 1960.

Citește și:
Sursa: Ranker
Etichete: