Roata care se reinventează în mers aduce viitorul în prezent

Roata poate fi constant reinventată, chiar dacă pare că nu poți veni cu un design mai bun decât cel pe care îl știm deja de mii de ani.

Avem deja o istorie de câteva milenii alături de roată, o invenție crucială pentru dezvoltarea altor tehnologii. Deși nu prea ai ce să îmbunătățești la un astfel de design, cei de la DARPA cred că au găsit posibilitatea unei asemenea schimbări.

Vehiculele militare trebuie să traverseze tot felul de terenuri, unele mai dificile decât altele, iar asta poate fi o provocare pentru roțile clasice. Desigur, există varianta șenilelor, care te trec peste obstacole, dar care îți pot oferi o viteză destul de mică de deplasare.

DARPA crede că a găsit un compromis între roată și șenilă; pentru asta lucrează alături de Carnegie Mellon University pentru a crea o roată-șenilă reconfigurabilă (RWT). Aceasta se transformă din roată în șenilă și viceversa în timpul mersului, iar o demonstrație video poate fi urmărită în clipul de mai sus.

Tehnologia RWT e doar una din multele idei prezentate de DARPA. O alta presupune folosirea unui motor electric în butucul roții pentru sporirea vitezei și a manevrabilității. Tehnologia Multi-mode Extreme Travel Suspension, pe de altă parte, e ideală pentru atingerea unor viteze mari pe teren accidentat.

Roțile care se transformă în șenile mai au ceva până să ajungă în producție. Cu toate acestea, aplicațiile practice ale acesteia sunt mai mult decât evidente și nu sunt limitate doar în domeniul militar. Într-adevăr, armata poate fi beneficiarul principal al tehnologiei, dar sistemul poate fi folosit și de vehicule de salvare, de construcție și nu numai. Practic, orice vehicul care are de-a face atât cu terenuri netede, cât și accidentate, poate beneficia de avantajele roții șenilă.

Citește și:
Etichete: