27 iun. 2018 | 10:35

Mitul jobului de vis: însoțitorii de zbor, expuși îmbolnăvirii de cancer

ACTUALITATE
Mitul jobului de vis: însoțitorii de zbor, expuși îmbolnăvirii de cancer

Însoțitorii de zbor sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de cancer decât majoritatea populației, conform unui nou studiu Harvard.

Înainte ca orice avion comercial să-și ia zborul, însoțitorii de zbor le spun și le arată pasagerilor ce trebuie să facă în diferite situații neprevăzute. Totuși, aceștia s-ar putea să fie mult mai în pericol decât noi toți dacă este să luăm în considerare studiul Harvard.

Oamenii de știință au măsurat câți dintre membrii echipajului de zbor s-au îmbolnăvit de cancer, apoi au comparat datele cu cele obținute de la populația americană și au găsit o prevalență mai mare a cancerului în rândul însoțitorilor de zbor. În cazul stewardeselor, au fost detectate rate de cancer mai mare pentru cancerul mamar, uterin, cervical, gastrointestinal și tiroidian.

Potrivit studiului, există o multitudine de factori care au dus la această diferență între membri echipajului de zbor și populația americană.

În rândul stewardeselor, rata cancerului mamar era cu 50% mai mare în comparație cu cea a populației generale. Rata melanomului a fost cu peste 200% mai mare în rândul insoțitorilor de zbori, iar ratele cancerului de piele non-melanom a fost cu 300% mai mari.

Rezultatele au fost dezvăluite în urma unui sondaj la care au participat 5.300 de însoțitori de zbor, între 2014 și 2015, și datele au fost comparate cu răspunsurile ale altor 2.700 de persoane care aveau un nivel similar de educație și venit, dar lucrau în alte sectoare.

De ce există aceste diferențe?

Membrii echipajului sunt expuși în mod regulat radiațiilor cu ultra violete, iar asta ar putea explica ratele ridicate de cancer de piele. Jet lag-ul ar putea fi un factor, scriu autorii studiului, deoarece fluctuațiile sistemului imunitar pot schimba metabolismul celulelor și astfel să crească șansa de dezvoltare a celulelor canceroase.

De asemenea, unii dintre însoțitorii de zbor au lucrat și înainte de 1988 atunci când a fost interzis fumatul la bord, fiind expuși fumului de țigară mai mulți ani de zile. În plus, se crede că ei sunt expuși la scurgeri de motor, pesticide și la substanțe ignifuge, toate fiind susceptibile de a produce cancer.