Ecranele crestate trebuie să dispară și acum o pot face fără să-ți pară rău

Ecranele crestate trebuie să dispară și acum o pot face fără să-ți pară rău

Oppo Find X a fost dezvăluit cu mare fast și e greu să nu apreciezi ingeniozitatea în ceea ce privește rezolvarea de probleme, dar și dorința de a nu urma un trend nesănătos.

Am urât și voi urî telefoanele cu ecran cu crestătură, pentru că n-au făcut altceva decât să imite un trend setat de trendsetăr, preluat doar pentru că producătorii de dispozitive cu Android vor să te facă să te simți premium. Să te inspiri de la Apple nu e o problemă per se, așa cum poate nu e nici să te inspiri de la colegul de bancă dacă n-ai o idee mai bună. Problema e când nu te uiți bine pe foaie și copiezi ce nu trebuie.

Ecranele crestate au fost pentru 2018 cam ce a fost dispariția jack-ului de căști de 3,5 mm pentru 2017. Apple a venit cu o idee discutabilă/ proastă, dar pentru că este Apple, lumea a fost dată pe spate de revoluție, iar apoi producătorii de Android s-au uitat dincolo de gard și au adoptat-o.

Jack-ul de căști a dispărut nu pentru că a apărut ceva mai bun, ci pentru că Apple a vrut să-și stoarcă fanii de câțiva dolari în plus ca să cumpere un dongle. Vrei să-ți încarci telefonul și să asculți muzică în același timp? Ghinion.

Vrei să folosești căști clasice pe care ai dat ceva bani la un moment dat? Ești un fraier, nu ții pasul cu evoluția tehnologiei.

Cam așa e acum cu ecranele crestate, sau oricum vor alții să le spună în moduri mai mult sau mai puțin grotești. Iar cum anul trecut s-au găsit soluții la probleme care nu trebuiau să existe, așa s-a întâmplat și anul ăsta. OnePlus îți oferă ecran crestat, dar te lasă să ascunzi din software treaba asta, dacă te zgârie pe ochi, și nu sunt singurii care fac asta. Totul ca să ai un telefon care seamănă cu iPhone X, chiar dacă utilitatea reală a crestăturii pe Android nu prea există. Raportul ecran-corp poate fi crescut și altfel, iar Oppo vine cu soluția pe care aș vrea, mai degrabă, să o văd ca trend.

Oppo a creat un design glisant pentru Find X, ca să-ți ascundă camera de selfie și să facă loc pentru un ecran care merge până sus, sus de tot. În același design sunt ascunse și camerele de pe spate, dar și senzorul facial 3D. Ăsta e un trend pe care l-aș putea vedea adoptat în viitorul apropiat, dacă producătorii chiar vor să ofere ecrane desfășurate cât mai mult. Dacă vor să copieze Apple în continuare, tare mi-e frică de ”noua noutate” pe care o va aduce iPhone în toamnă și la care lumea va căsca gura îndelung.

Într-adevăr, designul glisant are câteva minusuri pe care le poți vedea mai ales la Oppo Find X. Fiecare glisare uzează mecanismul motorizat, care va rezista, oricum, la câteva zeci de mii de mișcări similare. Probabil că nu îți deschizi camera foto de 50 de ori pe zi (sau poate că da, dacă ai nevoie de validare și postezi mai multe selfie-uri decât suportă lumea), dar dacă vrei să deblochezi telefonul cu recunoașterea facială, tot va trebui să faci telefonul să gliseze, de multe ori pe zi.

Asta va duce la o uzură mai rapidă, pe care nu o poți rezolva cu un senzor de amprentă pentru că, în mod curios, telefonul nu are așa ceva. O altă problemă e că un asemenea design lasă loc prafului să se adune mult mai repede și poate chiar să creeze problemele mecanismului.

Designul e încă la început și, cu siguranță, vor fi alții care să-l îmbunătățească. Privesc către Samsung, care n-a adoptat și nici nu pare că va adopta designul ecranului crestat, având în vedere noile imagini cu rama ecranului de pe Note 9. Samsung, totodată, a declarat că nu se mai grăbește să seteze trenduri, așa că am putea aștepta încă o bucată bună de timp până să vedem un telefon cu design glisant.

Un lucru e sigur: ecranele crestate, inutile și inestetice, au acum o (nouă) alternativă care aduce un progres real. Mai sunt chestii de îmbunătățit, desigur, ca să nu ți se strice telefonul după o folosire intensă de câteva luni, printre altele, dar ideea e bună. Și așa ar putea muri un trend inutil, pentru că la jack-uri de căști nu mă aștept să ne mai întoarcem.

Citește și: