29 iun. 2017 | 00:14

Cum folosești becurile inteligente IKEA Tradfri și îți transformi casa într-una smart

TUTORIALE
Cum folosești becurile inteligente IKEA Tradfri și îți transformi casa într-una smart

Dacă tot s-ar putea să fie cel mai accesibil sistem smart de iluminare, ar fi bine să înveți cum folosești becurile inteligente IKEA Tradfri.

Am avut câteva săptămâni la dispoziție să interacționez cu noua serie de becuri smart de la IKEA, iar concluzia este cât se poate de simplă. Acestea sunt foarte ușor de folosit, iar procesul de instalare este destul de prietenos. Ca în cazul oricărui gadget, ar fi bine să ai în vedere câteva detalii tehnice, dar sunt puține șanse să întâmpini vreo problemă. Ideal ar fi să începi cu unul sau două becuri. Vezi cum te obișnuiești cu ele, iar dacă te încântă, poate îți vei moderniza întreaga casă. Nu de alta, dar este foarte confortabil să îți ajustezi intensitatea becurilor din telefon sau să-ți creezi scenarii în care acestea să pornească sau să se stingă automat între anumite ore. becuri inteligente Ikea tradfri colectie completa

Ce ai nevoie pentru a profita de becurile inteligente IKEA Tradfri

Dacă intri pe site-ul IKEA România sau te duci într-un magazin al companiei, vei observa că se încearcă promovarea destul de intensă a acestei familii de produse noi. Intitulate Tradfri, sunt disponibile într-o varietate foarte mare de formate și dimensiuni și ar trebui să le poți instala oriunde. Există spoturi GU10, becuri E14, becuri E27 cu diferite intensități luminoase și dulapuri cu uși retroiluminate. Toate au un singur lucru în comun. După instalarea și configurarea inițială, pot fi controlate prin Wi-Fi folosind un smartphone, un senzor de mișcare sau o telecomandă.

Pentru a adopta becurile IKEA Tradfri, în primul rând, trebuie să achiziționezi câteva becuri, un dispozitiv gateway pe care îl conectezi la router-ul Wi-Fi din casă și, eventual, o telecomandă. Deși îți poți cumpăra zeci de becuri compatibile după aceea fără să mai fie necesare investiții suplimentare, respectivul gateway de culoare albă pe care îl vezi în imaginea de intro este fundamental. Ca referință, ai putea să-ți cumperi un kit IKEA Tradfri cu două becuri, un gateway și o telecomandă. Telecomanda este opțională, dar te ajută să închizi sau să deschizi becul dintr-o cameră sau să-i ajustezi intensitatea luminoasă dacă nu vrei să pui mâna pe telefon.

Ultimul detaliu și cel mai important constă în aplicația IKEA Tradfri. După ce ți-ai cumpărat becurile și le-ai adus acasă, înainte să te apuci de instalare, ești nevoit să-ți instalezi aplicația TRADFRI din Google Play sau Apple AppStore. După cum veți vedea în clipul de mai jos, aceasta este disponibilă și în limba română, iar interfața este foarte prietenoasă. În plus, te ajută să-ți instalezi becurile prin casă și să le integrezi în rețeaua locală.

Ikea-launches-Tradfri-smart-LED-bulb-collection-internationallyCum instalezi becurile inteligente IKEA Tradfri

Întregul trend de smart home sau casă inteligentă pleacă de la ideea de a fi prietenos. Astfel de gadgeturi ar trebui să poată fi folosite de oricine, chiar dacă primii care le vor adopta vor fi pasionații de gadgeturi. Plecând de la această premisă, nici instalarea unui kit IKEA Tradfri nu este foarte dificilă.

Eu am avut două becuri inteligente IKEA Tradfri E27, un gateway și o telecomandă. Ca idee, respectiva telecomandă poate fi configurată să interacționeze cu un singur bec, cu nici unul sau cu toate. Toate acestea vor fi setări ajustabile din aplicație în funcție de cât timp vrei să dedici procesului.

Primul pas implică conectarea gateway-ului la router printr-un cablu Ethernet și alimentarea acestuia cu energie electrică folosind un cablu microUSB inclus în pachet. Pe lângă faptul că micuțul gadget are un consum infim, dacă ai un router cu USB, nici măcar nu mai trebuie să tragei cablul USB până la priză. Următorul pas implică ridicarea capacului de la cutiuța albă prin rotire și împerecherea sa cu telecomanda, căreia trebuie de asemenea să-i scoți capacul din spate. După câteva secunde în care ai ținut apăsat pe butoanele de împerechere de pe amândouă, ar trebui să vezi toate cele trei becuri aprinse pe gateway.

Ca principiu de funcționare, gateway-ul se împerechează cu telecomanda iar becurile se integrează în rețeaua locală prin împerecherea cu aceiași telecomandă. Procesul pare laborios, dar fiecare pas este detaliat în aplicația IKEA Tradfri și, după 5-10 minute, ar trebui să fi terminat toată treaba.

După configurarea gateway-ului și conectarea la router, poți rula aplicația de mobil și respectivul gadget îți va fi recunoscut instant. Imediat vei fi invitat să-ți adaugi dispozitivele suplimentare. Începi cu telecomanda urmând pașii de mai sus și continui cu fiecare bec în parte. După cei ai înfiletat un bec într-o lustră din casă sau în dulia unei lămpi, timp de 10 secunde, trebuie să apeși pe butonul de împerechere de la telecomandă. Acesta este marcat cu două zale și îl găsești în spatele unui capac de plastic în spatele telecomenzii. Respectivul capac s-ar putea să fie destul de dificil de dat jos, dar cu un vârf de foarfecă sau un cuțit micuț durează doar câteva secunde. Să nu pui capacul la loc decât după ce ai terminat de instalat toate becurile.

Când ai ținut apăsat 10 secunde apăsat pe butonul de la telecomandă, la 2 – 3 centimetri de becul pornit de la întrerupător, lumina acestuia va începe să fluctueze. Când termină de fluctuat, ai confirmarea că procesul de împerechere s-a încheiat. Repetă procesul de împerechere cu fiecare bec în parte cu telecomanda într-o mână și smartphone-ul cu aplicația Tradfri în cealaltă. La final, îți poți redenumi becurile in-app pentru a ști exact unde ai instalat fiecare bec. Dacă ai cameră mai mare în care ai instalat mai multe becuri, le poți atașa pe toate unui grup in-app pentru a le controla centralizat, dintr-un foc.

Ca o notă de subsol, din momentul împerecherii, trebuie să ai în vedere că întrerupătorul de la bec trebuie să rămână pornit pentru totdeauna. De acum înainte, îl vei închide din telecomandă sau din aplicația de mobil. Dacă ai apăsat pe întrerupător, nu mai este alimentat cu energie electrică și nu mai poate primi comenzi de la smartphone până nu l-ai pornit din nou.

Formate becuri inteligente

Cât te costă investiția în IKEA Tradfri și care sunt părțile mai puțin bune ale sistemului

După cum vei vedea în clipul de mai jos, te poți juca în foarte multe feluri cu becurile inteligente IKEA Tradfri după ce le-ai instalat. Îți poți defini un scenariu prin care becul să te trezească dimineața printr-o lumină din ce în ce mai puternică, similară cu răsăritul soarelui pe parcursul a 30 de minute. Poți alege să fie închis între orele în care ești la muncă sau să fie deschis după ce a apus soarele. Totul depinde de tine și cât de mult timp vrei să investești ajustând multutidinea de setări disponibile în aplicația de mobil. Important este că fiecare colț al interfeți este disponibil în română și nu ar trebui să întâmpini dificultăți în a înțelege secretele.

În ceea ce privește costurile implementării unui astfel de sistem, trebuie să ai în vedere că toate becurile IKEA Tradfri sunt pe bază de LED, au clasă energetică A+ și ar trebui să funcționeze fără probleme aproximativ 25.000 de ore. Becurile au o temperatură de culoare ajustabilă și pot genera atât o lumină caldă, cât și o lumină rece. Un kit format dintr-un gateway, o telecomandă și două becuri E27 te costă 330 de lei, în timp ce un singur bec de 1000 lumeni E27 costă 45 lei. Un bec E14 din aceiași familie de produse costă doar 60 lei, la fel ca un spot GU10, ambele cu 400 lumeni. O telecomandă separată poate fi achiziționată cu 60 lei, iar un gateway individual costă 130 lei.

Per ansamblu, după configurarea inițială, ar trebui să poți închide și deschide un bec IKEA Tradfri folosind oricând o telecomandă. Din ecranul principal al aplicației de mobil este de asemenea foarte simplu să ajustezi intensitatea luminoasă și temperatura. Trecând însă peste prețurile destul de accesibile ale becurilor, având în vedere funcționalitatea smart, acestea au o limitare. Momentan nu sunt disponibile într-o format color. Nu-ți poți lumina o cameră cu roșu, roz sau albastru, la fel ca în cazul anumitor becuri Philips Hue. Pe de altă parte, un singur bec RGB de la Philips costă 370 lei, deci vorbim de altă mâncare de pește, mai ales dacă mai adaugi ecuației alți 330 lei pentru bridge-ul necesar integrării în rețea.

Cu această serie de produse, ca în cazul multor altora aparținând brandului suedez, IKEA a făcut o treabă foarte bună. Costurile sunt decente, utilizarea este prietenoasă și ai puține șanse să întâmpini probleme pe termen lung. O singură dată am pățit să nu mai găsesc gateway-ul în rețea pentru a interacționa cu becurile folosind aplicația de mobil. Când l-am scos însă din priză și l-am băgat înapoi, am fost notificat că și-a actualizat firmware-ul în mod automat, deci indisponibilitatea temporară s-ar putea să fi provenit de acolo. În orice caz, reprezintă un detaliu ce trebuie avut în vedere.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele