Insula care va fi alimentată cu energie eletrică 100% „curată”

Insula care va fi alimentată cu energie eletrică 100% „curată”

O insulă din Grecia își va produce singură energia electrică doar cu ajutorul vântului și al soarelui, fără să mai depindă de termocentralele de pe continent.

Conform Comisiei Europene, Tilos va deveni prima insulă din Marea Mediterană care va funcționa doar cu ajutorul energiei regenerabile nepoluante.

Tilos este o insuliță situată între Insulele Rodos și Kos, cu o suprafață de nici 62 de kilometri pătrați. Iarna, Tilos are o populație de doar 400 de locuitori, dar vara, în plin sezon de vacanță, populația poate crește și până la 3.000 de oameni datorită miilor de turiști care vin aici să se relaxeze.

În general, când numărul locuitorilor este scăzut, curentul electric nu este o problemă, dar vara, consumul crește substanțial, mai ales din cauza hotelurilor și altor facilități create special pentru turiști.

Nu este deloc ușor să aduci curent electric pe insulele mici și cu cât sunt mai îndepărtate de continent sau de o insulă mai mare, cu atât rețea electrică este mai vulnerabilă sau insuficientă. Prin urmare, autoritățile elene din Tilos au decis să apeleze la ajutorul Uniunii Europene, care a finanțat cea mai mare parte din proiectul de infrastructură pentru producere de energie electrică “verde”.

În total, proiectul a costat 13,7 milioane de euro, dintre care, 11 milioane de euro au fost plătite de UE. În urma acestuia, Tilos va deveni prima insulă grecească și din întregul bazin mediteranean care își va produce curentul electric doar de la o turbină eoliană și un parc de panouri solare. Tot ce funcționează cu electricitate va primi curent de la niște baterii speciale, capabile să stocheze energia solară și eoliană.

Această energie electrică din baterii va fi eliberată atunci când consumul general este mai mare, în principal, noaptea sau vara, când se atinge cota maximă de consumatori.

Deocamdată, Insula Tilos primește curent electric prin intermediul unui cablu subacvatic care alimentează și Insulele Kos și Nisiros. Rețeaua este precară, iar penele de curent sunt atât de frecvente și de jenante pentru turiști, încât proprietarii de restaurante, hoteluri și alte afaceri turistice și-au instalat generatoare, dar acestea poluează și nu sunt deloc o soluție pe termen lung.

Tilos este o insulă care atrage anual mii de turiști datorită mediului natural care s-a păstrat destul de bine aici, iar autoritățile vor să rămână astfel. Prin urmare, energia „verde” avantajează insula, dar și pe locuitorii săi.