S-a terminat bitcoinmania: peste 800 de criptomonede au murit în 2018

S-a terminat bitcoinmania: peste 800 de criptomonede au murit în 2018

Anul trecut era aproape imposibil să nu treacă o zi și să nu auzi de o nouă criptomonedă. Unele se doreau a fi serioase și utile, altele au fost create la bășcălie (Dodge coin sau jesus coin sunt doar câteva exemple). Indiferent de utilitatea acestora majoritatea au avut succes și valoarea acestora a crescut foarte mult.

Nebunia monedelor digitale a fost condusă, bineînțeles, de Bitcoin și că o monedă a ajuns să valoreze aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017. Ei bine, se pare că s-a cam terminat petrecerea deoarece peste 800 de criptomonede au murit, valoarea lor fiind mai mică decât un cent american.

Multe dintre aceste monede digitale sunt create prin procesul numit Initial Coin Offering (ICO), un proces prin care investitorii nu cumpără acțiuni în cadrul companiei, ci monede digitale care pot fi folosite pe produsele companiei. Așadar, mulți sunt interesați să cumpere monede la început când sunt foarte ieftine pentru a profita mai târziu.

Aceasta este o metodă prin care companiile se pot finanța, fără să fie nevoie să apeleze la investitori sau la bursă și fără să-și piardă controlul asupra companiei. În 2017, a fost o explozie a ICO-urilor, iar companiile au strâns peste 3,8 miliarde de dolari prin acest proces. Anul 2018 se anunță a fi și mai bun în condițiile în care firmele care au ales ICO-ul au fost finanțate deja cu peste 11,9 miliarde de dolari, potrivit CoinSchedule, platformă ce urmărește și analizează piața.

Multe dintre aceste ICO-uri au fost metode ingenioase de furt, altele au fost realizate în glumă și, drept urmare, multe monede au murit.

Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, a avut și ea un an greu. Prețul unui bitcoin a scăzut cu 70% față de recordul înregistrat în decembrie anul trecut de 20.000 de dolari, potrivit CoinDesk. Această prăbușire a atras comparații cu scăderea NASDAQ (bursă americană unde sunt listate în jur de 3200 de companii de tehnologie) din 200 și eșecul multor criptomonede a fost asociat cu companiile care s-au prăbușit în boomul dotcom.

Recent, piața a fost afectată din cauza faptului că două exchange-uri din Coreea de Sud au fost sparte și monedele furate.

Sursa: CNBC