Edu.ro minează monede virtuale ca Bitcoin. Cum îți pune PC-ul în pericol

Edu.ro minează monede virtuale ca Bitcoin. Cum îți pune PC-ul în pericol

Edu.ro este site-ul Ministerului Educației din România. De curând, același site a început să mineze criptomonede precum Bitcoin, iar situația este una periculoasă pentru sistemul tău, nu doar rușinoasă pentru o instituție românească.

Pagina Ministerului Educației din România este accesată de către foarte multe persoane în această perioadă în care ne apropiem de examenele de Bacalaureat și Capacitate. Din păcate, aceeași pagină web îți folosește PC-ul la minarea de criptomonede. Cu alte cuvinte, cineva face bani pe seama performanței PC-ului tău.

Există două posibile cauze pentru acest fenomen. Ministerul Educației a început să facă bani din criptomonede sau site-ul principal al instituției a căzut pradă unor hackeri. Ambele variante sunt îngirjorătoare.

Un lucru este însă sigur. Dacă accesezi www.edu.ro la această oră, vei fi uimit să vezi cum gradul de utilizare al procesorului de la laptop sau desktop sare la 100%. Ventilatoarele ar trebui să devină mai zgomotoase pentru a compensa efortul la care te-ai ancorat prin vizitarea paginii web a Ministerului Educației.

Dacă folosești un antivirus actualizat, ar trebui să primești un avertisment pentru evidențierea riscurilor la care te expui prin vizitarea edu.ro. Redactorii HotNews au confirmat că Avira și AdGuard te avertizează imediat în momentul în care ai accesat site-ul. Niciun un browser sau dispozitiv conectat la internet nu este imun de această problemă.

[readmore]

Situația este una foarte gravă și s-ar putea să aibă consecințe nefaste asupra calculatorului tău, dacă nu ai un sistem eficient de răcire. Cu toate acestea, doar în luna ianuarie a acestui an s-au înregistrat peste 150 de domenii .ro care generau criptomonede precum Monero, încetinindu-ți performanța PC-ului.

Pentru a opri un astfel de comportament din partea Edu.ro, pe lângă un antivirus, cea mai eficientă soluție ar fi să utilizezi o extensie dedicată anti-minat. No Coin este disponibil atât pentru Google Chrome, cât și Mozilla Firefox.  În plus, nu necesită nici un fel de configurare. Începe să te protejeze împotriva activității scripturilor de minat imediat după instalare.


edu ro minare criptomonede

Sursa: HotNews