28 iun. 2018 | 12:00

Nvidia s-a trezit cu o „țeapă”: de ce pierde bani din cauza Bitcoin

ACTUALITATE
Nvidia s-a trezit cu o „țeapă”: de ce pierde bani din cauza Bitcoin

Odată cu explozia prețului bitcoin-ului din toamna și iarna trecută și popularitatea monedelor digitale a crescut și, în același timp, a început și o goană după „aurul digital”. Atât România, cât și la nivel global, mineritul a devenit atât de popular, încât prețul plăcilor video (folosite pentru minerit) au crescut uimitor, iar unele magazine au rămas fără plăci video pe stoc.

AMD și Nvidia s-au văzut nevoite să producă mai mult pentru a satisface cererea din piață, dar acest lucru s-ar putea dovedi a nu fi fost chiar un lucru bun.

La târgul Computex 2018, Jen-Hsun Huang, șeful Nvidia, a anunțat că nu se vor mai lansa noi plăci video „pentru foarte mult timp”. O declarație destul de ciudată când te gândești că seria de plăci video GeForce 10 sunt pe piață de vreo doi ani.

Un motiv pentru care Huang ar fi declarat asta ar fi sutele de mii de plăci video care au rămas pe stoc din cauza faptului că au supraestimat cererea de plăci video pentru minerit de monede digitale precum Bitcoin, Etherum sau Ripple.

Situația nu este plăcută dacă este să ne luăm după un raport dezvăluit de SemiAccurate care arată că unul dintre producătorii de producătorii de top din Asia ar fi returnat 300.000 de plăci video către Nvidia.

Asta este o veste notabilă deoarece Nvidia exercită de obicei o influență mare asupra partenerilor și poate fi nemiloasă în negocierile pentru alocarea de noi procesoare video. Faptul că acel partener a returnat aceste plăci video spune multe despre starea curentă a pieței, se arată în același raport.

„Nvidia a supraestimat cererea de plăci video din partea gamerilor și a subestimat impactul scăderii cerere de plăci pentru minat”, susține publicația Seeking Alpha.

Totuși, chiar și în aceste condiții, nu ar fi exclus ca Nvidia să lanseze ceva anul acesta doar pentru a avea produse proaspete pe piață. O altă dovadă că firma ar lucra la o nouă serie de produse este dată de faptul că Nvidia a semnat un parteneriat cu producătorul de memorii SK Hynix și astfel următoarele plăci GeForce ar putea avea memorie GDDR6.

Mai mult, producătorul de venitilatoare Power Logic a spus că se așteaptă ca vânzările să crească în al treilea trimestru al acestui an. Dacă nu știți, Power Logic produce ventilatoare folosite de producătorii de plăci video precum Nvidia. Așadar, este posibil să vedem anul acesta zvonitele plăci GTX 1170 și 1180.