Compania care se ia la întrecere cu Amazon în spionarea angajaților

Compania care se ia la întrecere cu Amazon în spionarea angajaților
Sursa foto: Sarah Rogers/The Daily Beast

Amazon nu este cunoscut pentru modul frumos și discret cu care își tratează angajații, dar se pare că o altă companie vrea să invadeze intimitatea angajaților – mai exact, Walmart.

U.S. Patents and Trademark Office a aprobat cererea din partea Walmart de a breveta un sistem care să permită companiei să asculte conversațiile angajațillor.

Sistemulde supraveghere va include mai mulți senzori plasați în zona caselor de marcat, care să colecteze și analizeze datele audio. Astfel, s-ar înregistra sunete care mai de care – de la sunetul împachetării produselor și până la conversațiile dintre vânzători și clienți. Ulterior, Walmart poate folosi înregistrările pentru a evalua munca angajaților.

Compania este de părere că noul sistem i-ar putea ajuta să economisească bani și să crească nivelul de satisfacție al clienților. „Mereu ne gândim la noi concepte și modalități care să ne ajute mai departe să îmbunătățim felul în care ne servim clienții„, a declarat un purtător de cuvânt de la Walmart pentru BuzzFeed. Momentan, sistemul nu este implementat și rămâne la stadiul de idee.

Dacă va fi implementat, sistemul ar putea să nu aibă prea mare succes pe cât anticipează Walmart. „Mai multe studii au arătat că există un impact psihologic al supravegherii intense”, a spus Ifeoma Ajunwa, profesor asistent la Cornell’s Industrial and Labor Relations School. „Poate duce la sentimentul opus, în care angajații văd angajatorul nu benevolent, ci ca pe un dictator. Și poate afecta atitudinea față de conducerea superioară și să conducă la rezistență”.

În America, mai mulți americani lucrează la Walmart decât la orice altă companie. Walmart a tăiat din fașă orice încercări a acestora de a forma un sindicat. Dacă ei ar reuși să facă acest lucru, ei ar putea negocia cu Walmart în privința sistemului de supraveghere, astfel încât compania ar avea nevoie de consimțământul angajaților înainte de a-l implementa.

Sursa: Futurism