Vodafone, amendă uriașă pentru că și-a dezamăgit clienții

Vodafone, amendă uriașă pentru că și-a dezamăgit clienții

Vodafone România a pierdut definitiv procesul intentat împotriva amenzii primite de la ANCOM. Operatorul a primit o amendă consistentă.

În iulie 2016, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a amendat Vodafone pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a acoperi cu rețeaua mobilă 72 de localități, în conformitate cu o licență obținută la licitație în 2012. Mai bine spus, Vodafone România și-a asumat niște angajamente prea ambițioase pe care nu le-a putut respecta.

La sfârșitul lunii iunie 2017, Judecătoria Sectorului 2 a anulat contestația împotriva amenzii ANCOM, după ce a respins argumentele prezentate de operator și a apreciat că sancțiunea este legală și temeinică, având în vedere că angajamentele și le-a luat operatorul, deci nu i-au fost impuse. Prin urmare, nu a respectat un contract.

Vodafone și-a argumentat neîndeplinirea obligațiilor din cauza „numeroaselor piedici pe care le-a avut la obținerea autorizațiior de construire” a viitoarelor amplasamentelor pentru antene.

Acum, în iulie 2018, Vodafone a fost amendată cu 720.000 de lei.

Instanța este, însă, de părere că indiferent dacă rezultatul unei anumite operațiuni este furnizat de către un program software, soluția aparține exclusiv utilizatorului care a configurat programul într-o manieră care să redea rezultatele dorite pe baza datelor introduse de utilizator.

„Pe cale de consecință, chiar dacă Vodafone România a utilizat un anumit program software pentru a identifica mai rapid amplasamentele elementelor de rețea care serveau cel mai bine interesului propriu, iar unele dintre acestea s-au dovedit a nu fi fezabile, acest lucru nu este de natură să imprime un caracter «obiectiv» deciziilor luate de petentă, ci, din contră, probează tocmai alegerea de către Vodafone România a protejării intereselor sale economice în detrimentul respectării obligației legale impuse prin licență.”

De asemenea, alți operatori de telecomunicații mobile au reușit, până la data de 05.06.2016 și acolo unde Vodafone spune că a întâmpinat piedici, să să acopere cu rețea zonele locuite în proporție de 95% din populația localităților respective.

ANCOM a anunțat, în iulie 2016, că a amendat cu 900.000 de lei operatorii Vodafone, Orange și Telekom pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio câștigate în urma procedurii de selecție organizate în anul 2012.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Profit.ro