Angajații din această țară pot ignora mail-urile angajatorului în afara programului de lucru

Angajații din această țară pot ignora mail-urile angajatorului în afara programului de lucru

Chiar dacă o bună parte din angajați au de-a face cu email-uri venite în afara programului, cei din Franța nu vor mai avea astfel de probleme.

Începând cu 1 ianuarie, Franța a pus în aplicare o nouă lege pentru angajare, care îi obligă pe angajatorii cu peste 50 de angajați să negocieze termenii cu privire la trimiterea email-urilor după orele de program, dar să definească și drepturile angajaților de a ignora astfel de mesaje.

Implementarea acestei legi este o încercare a statului de a rezolva problema culturii angajaților de a fi ”conectați tot timpul”, oferindu-le posibilitatea de a ”se deconecta”.

Angajatorii vor fi obligați să ”publice un set de reguli care să facă explicite drepturile și obligațiile angajaților în afara orelor de program”.

Supra-utilizarea dispozitivelor digitale în scopuri legate de muncă este, de multă vreme, considerată o cauză a problemelor cu somnul, dar și o cauză a altor probleme interpersonale. În octombrie, institutul Eleas a dezvăluit că peste 30% dintre lucrătorii francezi au folosit dispozitivele proprii pentru a efectua sarcini în afara orelor de program. În paralel, 60% dintre angajați sunt de acord cu introducerea unor legi care să prevină astfel de situații, arată thenextweb.com.

Noua lege a fost elaborată pe parcursul a mai bine de doi ani. În 2014, angajații din sectoarele digitale și de consultanță au fost informați că email-urile de după ora 18:00 vor fi permise doar în ”circumstanțe excepționale”.

Franța nu este singura țară care încearcă să rezolve astfel de probleme ale angajaților. În 2011, Volkswagen a fost de acord să dezactiveze dispozitivele BlackBerry ale angajaților, în afara orelor de muncă, pentru a evita să-i deranjeze cu email-uri.

Citește și:
Etichete: