Ce a descoperit bărbatul care a făcut munca a zeci de cercetători

Ce a descoperit bărbatul care a făcut munca a zeci de cercetători

Oamenii de știință au fost anunțați de un simplu cetățean că a avut loc o erupție vulcanică subacvatică. Mai trist este că a fost cea mai mare erupție de acest gen înregistrată vreodată.

Un simplu bărbat a surprins pe fereastra avionului cea mai mare erupție subacvatică înregistrată vreodată, erupție despre care oamenii de știință nici nu au avut habar. Kiwi, pasagerul care a surprins evenimentul, a trimis fotografiile oamenilor de știință, care și-au dat seama imediat ce era. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Se pare că a avut loc cea mai mare erupție de acest gen înregistrată vreodată. „Știm că a fost o erupție pe scară largă, aproximativ echivalentă cu cea mai mare erupție pe care am văzut-o pe în secolul XX”, spune Rebecca Carey de la Universitatea din Tasmania, care a condus prima investigație aprofundată despre istoricul erupțiilor în 2012.

Evenimentul, produs de un vulcan submarin numit Havre Seamount, a trecut, neobservat de oamenii de știință, dar platforma plutitoare din mijlocul oceanului pe care acesta a generat-o era cam greu de trecut cu vedere. Începând cu 2012, pluta, compusă din piatră ponce, a acoperit aproximativ 400 de kilometri pătrați din sud-vestul Pacificului, dar luni mai târziu, sateliții au înregistrat dispersia pe o suprafață de două ori mai mare decât cea a Noii Zeelande.

Ancheta efectuată împreună cu autovehiculul autonom subacvatic (AUV) a arătat că erupția lui Havre Seamount a fost mai complexă decât oricare alta. Caldera, care se întinde pe o distanță de aproape 4,5 kilometri, a vărsat lavă de la circa 14 guri de aerisire, producând nu doar piatră ponce, ci și cenușă, cupole de lavă și lavă de mare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: