O erupție solară puternică a produs cea mai mare auroră de pe Marte

Oameni de știință au văzut cum Soarele a lovit Marte cu o furtună solară, total neașteptată, care a produs cea mai mare auroră de pe planetă, văzută până acum de cercetători.

Furtuna a produs pe planeta roșie o auroră de 25 de ori mai mare decât oricare alta observată de Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN), care studiază atmosfera planetei încă din 2014. Imaginea prezentată de Spectrograful de imagine de pe orbita MAVEN a NASA, arată intensitatea luminii ultraviolete de pe partea de noapte a lui Marte de dinaintea (stânga) și în timpul furtunii solare. De asemenea, furtuna a dublat cele mai ridicate niveluri de radiații măsurate pe suprafața lui Marte, de către Detectorul de Evaluare a Radiațiilor (RAD).

„Acesta este exact tipul de eveniment pe care ambele misiuni au fost concepute să le studieze și este cel mai mare pe care l-am văzut la suprafață până acum”, a declarat Don Hassler, cercetător principal RAD, într-un comunicat al NASA. „Va îmbunătăți înțelegerea modului în care astfel de evenimente solare afectează mediul marțian, de la vârful atmosferei până la suprafață”.

Această furtună a fost deosebit de surprinzătoare pentru că a venit într-un moment în care soarele era așteptat să fie relativ liniștit. „Actualul ciclu solar a fost unul ciudat, cu o activitate mai redusă decât de obicei în timpul vârfului acestuia, iar acum avem acest eveniment mare pe măsură ce ne apropiem de minimul solar”, a declarat Sonal Jain de la Universitatea din Colorado Boulders, membru al echipei MAVEN. 

Polii magnetici ai Soarelui trec prin schimbări la fiecare 11 ani, iar perioada dintre ele, cunoscută sub numele de ciclul solar, se caracterizează prin niveluri relativ previzibile de activitate. Urmărirea modului în care evenimentele de acest fel influențează suprafața marțiană este esențială pentru măsurarea habitatelor planetei roșii, atât pentru viața potențială proprie, cât și pentru viitorii exploratori umani, o atenție deosebită pentru NASA.

Datele de la RAD vor ajuta cercetătorii să elaboreze sisteme de protecție pentru astronauții de pe suprafața planetei. Potrivit lui Hassler, astronauții de pe Marte aveau nevoie de adăpost în timpul unei furtuni de această magnitudine. „Pentru a ne proteja astronauții pe Marte în viitor, trebuie să continuăm să furnizăm acest tip de monitorizare a spațiului meteorologic”, a spus el.