18 oct. 2017 | 11:41

Supervulcanul din America nu aduce Apocalipsa, contrar teoriilor alarmiste

ACTUALITATE
Supervulcanul din America nu aduce Apocalipsa, contrar teoriilor alarmiste

Vulcanul Yellowstone este impresionant și activ, așa că, din când în când, este sursa conspirațiilor despre cum distruge planeta. Încă nu e cazul de panică.

Unii cercetătorii au declarat că o posibilă erupție a Yellowstone ar fi mai puternică decât s-a crezut anterior. În cazul în care o catastrofă de acest fel ar avea loc, ar sufoca oamenii sub cerul negru de cenușă. Cu toatea acestea, dacă îți faci griji că un supervulcan situat sub Parcul Național Yellowstone ar putea erupe, ar trebui să te oprești.

Șansele ca supervulcanul adormit să se trezească sunt egale cu șansele ca un asteroid imens să lovească Pământul, adică unu la un milion, așa cum declară Jacob Lowenstern, geolog de cercetare la USGS, cel care monitorizează activitatea vulcanică.

Supervulcanii au puterea de a arunca în aer mai mult de 1.000 de kilometri cubi de resturi și de cenușă caldă în momentul erupției, ceea ce ar avea consecințe catastrofale, inclusiv schimbări climatice globale și devastări agricole, conform USGS. Ei primesc informări de supervulcani doar după ce au erupt deja la acea amploare. Există între cinci și 10 supervulcani activi în lume. Cea mai recentă supererupție s-a produs în urmă cu 27.000 de ani în Noua Zeelandă. Cu mult înainte, au existat două supereruperi la Yellowstone: prima a avut loc în urmă cu 2,1 milioane de ani, iar cea de-a doua a avut loc în urmă cu 631.000 de ani, conform USGS.

La o recentă conferință privind vulcanologia, The New York Times a raportat că Hannah Shamloo, studentă la geologie, a prezentat dovezi că Yellowstone ar arăta semne îngrijorătoare ale supererupției. Lui Shamloo i s-au pus cuvinte în gură de către mass-media. „Toate semnele de activitate la Yellowstone sunt normale”, a scris ea. „Nu există semne de erupție, așa cum raportează unele instituții media”, spune studenta, conform Time.

Lowenstern a fost de acord, dezmințând ideea că există un ciclu al erupțiilor. El a adăugat că nu există nici o modalitate de a spune exact când sau dacă va izbucni, dar orice erupție în următorii 100 de ani este foarte puțin probabilă. Shamloo și echipa ei au petrecut săptămâni pe vulcan, în locul celei mai recente erupții. Ei au adunat rămășițele vulcanice stâncoase din erupția antică și au privit în mod special cristalele minuscule înglobate în stâncă, care s-au format cu mult înainte de explozie.

Câteva dintre titlurile care au anunțat această „apocalipsă“:

  • RAPORT NASA desecretizat. Supervulcanul care amenință chiar în acest moment omenirea
  • Supervulcanul Yellowstone poate erupe oricand! NASA incearca sa previna dezastrul
  • Vulcanul Yellowstone tocmai a devenit cea mai mare bombă cu ceas din lume
  • Planul incredibil al NASA de a opri erupţia unui supervulcan care pune în pericol omenirea. „E o ameninţare mai mare decât cometele sau asteroizii”