04 iul. 2018 | 13:15

Cât ai supraviețui în spațiu dacă n-ai purta costum de astronaut

ACTUALITATE
Cât ai supraviețui în spațiu dacă n-ai purta costum de astronaut
Education Quizzes

Astronauții poartă mereu costume uriașe, parcă desprinse din desenele animate. Totuși, care este scopul lor și, mai ales, ce s-ar întâmpla dacă nu le-ar purta?

Dacă ai ajunge fără costum în spațiu, vidul ți-ar soarbe imediat tot aerul din corp. Dacă se întâmplă să mai ai aer în plămâni, aceștia se vor rupe. În restul corpului, oxigenul se va extinde, până vei ajunge să fii dublu față de dimensiunile tale normale.

Din fericire, pielea este suficient de elastică încât să nu te facă să explodezi.

Din moment ce nu există vreo presiune din partea aerului pentru a-ți menține sângele și alte fluide din corp în stare lichide, acestea se vor evapora. Concret, ochii și limba ta vor fierbe. Mai mult, lipsa de oxigen din plămâni și creier te va copleși, astfel încât după 15 secunde, vei fi leșinat. Iar de la 90 de secunde din momentul expunerii, vei muri asfixiat.

Temperaturile reci din spațiu îți vor îngheța cadavrul în decursul a 12-26 de ore (asta dacă nu te afli în preajma unei stele – în acest caz, vei fi ars înainte să realizezi). Bacteriile din stomac te vor mânca din interior către exterior, dar nu pentru mult timp.

Descompunerea va fi un proces extrem de lung. Ai putea pluti în derivă prin spațiu milioane de ani, fără să te fi schimbat prea mult.

[readmore]

Unele studii – o parte efectuate în urma accidentelor umane, o parte efectuate pe animale vii – sunt însă de părere că oamenii ar putea supraviețui în spațiu fără costum minute întregi, conform Scientific American.

Desigur, aceștia și-ar pierde conștiința înainte să apuce să se salveze. Totuși, dacă în preajmă ar exista și alți oameni, ei i-ar putea salva și ajuta să revină la normal fără prea multe efecte secundare negative.