Cum îți dă carnea procesată peste cap sănătatea psihică

Cum îți dă carnea procesată peste cap sănătatea psihică
Sursa foto: Penn State

Cărnurile tratate cu nitrați, precum salamul și șunca presată, au fost asociate cu perioade de hiperactivitate, insomnie și deficit de atenție în rândul oamenilor care suferă de episoade maniacale.

O cercetare condusă de Johns Hopkins University pe mai mlt de 700 de pacienți cu simptome maniacale a revelat că aceștia era de trei ori mai predispuși să fi mâncat cărnuri procesate decât pacienții care sufereau de alte boli, precum schizofrenie. „Ne-am uitat la o serie de obiceiuri alimentare, iar cărnurile procesate chiar au ieșit în evidență”, a explicat Robert Yolken, autorul studiului.

Nu este clar motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Totuși, un experiment ulterior efectuat pe șobolani hrăniți cu mezeluri a arătat activitate mărită în zona hipocampului. Au fost observate schimbări și în flora intestinală a șobolanilor, care sugerează o punte între nitrații din carne și sistemul nervos.

Variațiile din flora intestinală afectează creierul în moduri pe care oamenii de știință încă nu le înțeleg pe deplin, motiv pentru care nu ar fi o surpriză să aflăm că simptomele maniacale pot fi exacerbate sau chiar cauzate de nitrații din cărnurile procesate.

Rezultatele studiului indică faptul că o dietă în care mezelurile primează poate conduce la boli cu episoade maniacale în rândul oamenilor. O asemenea boală este bipolaritatea. Aceasta este caracterizată de schimbări dramatice de stare și energie – oamenii bipolari sunt ba extrem de fericiți și extrovertiți, ba depresivi și închiși în ei. Episoadele maniacale pot dura săptămâni sau chiar luni întregi și, adeseori, pot coincide cu depresia și psihoza.

Cel puțin o dată în viață, 1 din 25 de oameni suferă de bipolaritate, conform National Institute of Mental Health. Deși este o boală psihică atât de des întâlnită, nu se știu foarte multe despre cauzele ei. Experții cred că are de a face cu predispozițiile genetice, dar că aceasta nu este singura explicație.

Studiul nu înseamnă că de mâine trebuie să arunci salamul și parizerul din frigider – cel puțin nu încă. Totuși, în cazul oamenilor care suferă de episoade maniacale, nu ar fi o idee foarte rea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: