Statistici îngrijorătoare: majoritatea oamenilor respiră un aer foarte poluat

Statistici îngrijorătoare: majoritatea oamenilor respiră un aer foarte poluat
17:01 27.09.2016

În cazul în care mai credea cineva că poluarea nu e o problemă gravă, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că nouă din zece oameni respiră un aer mult prea poluat.

Maria Neira, directoare a departamentului pentru sănătate publică al OMS, a declarat că trebuie luate măsuri rapide în acest sens. Raportul se bazează pe datele provenite din 3.000 de zone, mai ales orașe, din întreaga lume și a fost realizat în colaborare cu Universitatea Bath din Marea Britanie, potrivit BBC.

Studiul arată că 92% din populația mondială trăiește în zone unde nivelul calității aerului nu corespunde nivelurilor fixate de OMS privind calitatea aerului pentru particulele fine al căror diametru este de sub 2,5 microni (PM2.5). Acestea, întocmai din cauza dimensiunilor reduse, pot ajunge ușor la creier. Oamenii sunt expuși la riscuri precum cancer la plămâni, probleme cardiace și accidente vasculare.

Limitele stabilite de OMS pentru aceste particule sunt în medie anuală de 10 micrograme pe metru cub. PM2.5 includ poluanți precum sulfați, nitrați de cărbune, care pătrund adânc în plămâni și în sistemul cardiovascular. Printre principalele surse de poluare a aerului listate de OMS se numără”mijloacele de transport ineficiente, combustibilii menajeri, arderea deșeurilor, centralele electrice alimentate cu cărbune și activitățile industriale”.

În fiecare an, aproximativ trei milioane de decese sunt legate de expunerea la poluarea aerului exterior, arată rapoartele. În top cinci cele mai afectate țări se află Tajikistan, Uzbekistan, Afghanistan și Egipt, iar, în general, țările sărace sunt mai supuse pericolelor. Potrivit estimărilor din 2012, 6,5 milioane de decese (11,6 % din decesele în lume) sunt asociate poluării aerului exterior și poluării aerului din interior, iar acest studiu este cel mai detaliat dintre toate cele efectuate asupra acestei probleme.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: