31 mart. 2018 | 07:00

De ce românii care au inventat parizerul bio vor conduce lumea într-o zi

ACTUALITATE
De ce românii care au inventat parizerul bio vor conduce lumea într-o zi

Patru cercetători de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați au devenit un soi de eroi după ce au inventat ceva ce nu știam că avem nevoie, dar pe care îl vrem – parizer bio.

Creația lor le-a asigurat medalia de aur și premiul special al juriului la Salonul Internațional al Cercetării de la Cluj. Parizerul bio are gust precum mezelul cu care au crescut atâția români, dar nu conține aditivi periculoși.

Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”, a zis Maricica Stoica, profesor la Facultatea de Ingineria și Știința Alimentelor.

Aditivii au fost înlocuiți cu șrot de cătină. Au eliminat unul dintre cei mai detestați aditivi: azotitul de sodiu, dovedit a fi cancerigen. Despre acest azotit au fost făcute studii în ultimii 40 de ani. În tot acest timp a fost căutată o soluție de înlocuire.

Cercetătorii din Galați au observat, după analize în laborator, că șrotul de cătină – un produs rezultat din extragerea uleiului din fructe, este bogat în proteine și în fibre. Acest șrot este în curs de brevetare.

Ideea de a face ceva cu șrotul de cătină a pornit de la faptul că oamenii de știință din Galați au extras multă cătină la instalația de extracție cu dioxid de carbom supercritic, conform Lilianei Mihalcea, profesor doctor la Facultatea de Ingineria și Știința Alimentelor.

Acest parizer inovator are termen de valabilitate 28 de zile – mai mult decât suficient, dacă privim realist. Mai mult, poate fi fabricat în orice unitate de procesare a cărnii, fără să fie nevoie de echipamente speciale. Singura schimbare apare în rândul ingredientelor.

Cercetătorii din Galați sunt niște vizionari subestimați

Cei patru cercetători sunt pe drumul cel bun, dacă luăm în considerare inovațiile care apar în industria cărnurilor. Idealul în momentul de față este ca, în viitor, să nu mai mâncăm carne de la animale cu ajutorul tehnologiei.

Acest ideal a fost înfăptuit în 2013, cu duport financiar de la Serghei Brin, cofondatorul Google. Cu proiectul său, Brin voia să creeze un hamburger sintetic cu ajutorul celulelor stem extrase din mușchiul de vită. Aceste celule au fost trecute printr-un mediu de creștere, unde s-au îmbinat.

„Celulele fac toată treaba, trebuie doar să le oferim condiţiile propice“, a explicat atunci dr. Mark Post, creierul din spatele proiectului. Josh Schonwald, jurnalist culinar, a spus că gustul general era acela de carne, dar că se simțea puțin lipsa grăsimii.

În 2017, compania Tyson Foods, care produce în cadrul proiectului Beyond Meat burgeri din plante cu gust de vită, a anunțat că va tripla producția. Pe atunci, Beyond Meat vindea burgeri în peste 5.000 de magazine și peste 4.000 de restaurante, hoteluri și cantine de studenți.

Poate că pe viitor nu vom mai consuma carne de la animale, ci versiuni sintetice care să fie pe placul nostru, dar și al planetei. Până atunci, mezelurile bio fără aditivi sunt un pas mai mult decât binevenit în direcția cea bună. Cu puțin noroc, vom vedea parizerul bio și în magazine.