Bolurile de apă ale câinilor ascund mai multe bacterii decât credeai

Bolurile de apă ale câinilor ascund mai multe bacterii decât credeai

Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului, însă loialele animale le pot da proprietarilor mai mult decât iubire și afecțiune.

Experții avertizează că dovezile sunt clare și că bolurile de apă ale câinilor pot prezenta un risc de infecție atât pentru oameni, cât și pentru cățeluși.

Oamenii de știință au descoperit că bolurile lor de apă pot conține bacterii periculoase precum E. coli, salmonella și stafilococ auriu.

Cercetătorii de la Universitatea Hartpury  au demarat primul studiu de acest gen, prin testarea a trei tipuri de boluri vândute în Marea Britanie. Ei au vrut să afle dacă materialul bolului afectează acumularea de bacterii, dar și cât de des este acesta curățat.

Rezultatele au arătat că bacteriile au avut cele mai mari șanse să se înmulțească în bolurile din plastic, cele mai ieftine dintre acestea găzduind cele mai mari cantități de bacterii.

Cu toate acestea, cele mai periculoase specii de bacterii, inclusiv E. coli și stafilococul auriu au fost cel mai des detectate în bolurile de ceramică. De asemenea, au fost testate și boluri din oțel inoxidabil.

Studiul a fost prezentat în cadrul celei de a 69-a reuniuni a Federației Europene pentru știința animalelor în Croația. Cercetarea a arătat și că utilizarea prelungită a bolurilor mărește cantitatea și speciile de bacterii prezente.

Echipa condusă de Coralie Wright sfătuiește proprietarii să curețe cu atenție bolurile de apă ale câinilor, pentru a minimiza riscul bacteriilor periculoase.

„Studiul nostru arată clar că bolurile de apă ale câinilor reprezintă un risc de îmbolnăvire atât pentru sănătatea oamenilor, cât și a câinilor”, a declarat coautorul studiului Aisling Carroll. Un alt aspect important este contactul strâns dintre animale și oameni, care poate duce la transmiterea bacteriilor către cei din urmă.

Citește și: