Bateria din hârtie ar putea fi o invenție vitală pentru milioane de oameni

Bateria din hârtie ar putea fi o invenție vitală pentru milioane de oameni
Sursa foto: Science Daily

În zonele îndepărtate ale lumii sau în regiunile cu resurse limitate, prizele electrice și bateriile reprezintă un adevărat lux.

Personalul care lucrează în domeniul medical se confruntă acolo cu probleme mari, deoarece adesea nu au electricitate pentru aparatura de specialitate, iar bateriile comerciale sunt prea scumpe. Viața acestora ar putea să devină puțin mai ușoară datorită unui nou tip de baterie făcută din hârtie și alimentată cu bacterii.

Seokheun Choi spune că hârtia reprezintă alegerea ideală deoarece are anumite avantaje unice. „Este ieftină, de unică folosință și flexibilă. Cu toate acestea, senzorii sofisticați necesită o sursă de alimentare, iar cea mai bună soluție este o bio-baterie de hârtie”, mai spune el.

Anterior, cercetătorii au dezvoltat biosenzori pe bază de hârtie pentru diagnosticarea ieftină a diferitelor condiții și pentru detectarea anumitor substanțe nocive din mediul înconjurător. Multe dintre dispozitivele de acest tip se confruntă cu aceeași problemă: nu sunt foarte sensibile.

Pentru a crește sensibilitatea, biosenzorii au nevoie de o sursă de alimentare. Choi a vrut să dezvolte o baterie ieftină de hârtie, alimentată de bacterii, care să fie ușor incorporată în dispozitivele de unică folosință.

Astfel, el și colegii săi de la Universitatea de stat Binghamton din New York au imprimat straturi subțiri de metal și alte materiale pe o suprafață de hârtie. Apoi, au adăugat exoelectrogeni – un tip special de bacterii care pot transfera electroni în afara celulelor lor.

În acest mod, ele pot intra în contact cu electrozii externi și, în cele din urmă, reușesc să alimenteze bateria. Cea din urmă este activată cu ajutorul apei sau salviei. Cercetătorii susțin că, în doar câteva minute, lichidul reînvie bacteria.

În prezent, bateria de hârtie de unică folosință are un „termen de valabilitate” de aproximativ patru luni, însă cercetătorii lucrează la extinderea acestei perioade. De asemenea, Choi a aplicat pentru un brevet și caută parteneri pentru a comercializa bateria.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: