Premiera reușită de filmul Black Panther mai importantă decât încasările

Premiera reușită de filmul Black Panther mai importantă decât încasările

Arabia Saudită a ridicat interdicția cinematografiei care primează de mai bine 35 de ani cu SF-ul cu super-eroi de culoare Black Panther. Așa am aflat că saudiții au o problemă cu săruturile din filme, dar nu și cu violența.

Mai marii Arabiei Saudite – directori și oficiali – au intrat în istorie, după ce au fost primii în ultimele trei decenii care au călcat într-un cinematograf. Luminile s-au diminuat, iar mulțimea de 500 de bărbați și femei au aplaudat primul film difuzat, după ce în 1983 cinematografele au fost interzise.

Black Panther, poate cel mai bun film Marvel, a fost prima producția care a călcat pragul cinematografiei Arabiei Saudite. Ridicarea interdicției marchează un pas important în procesul de modernizare a țării. Chiar și așa, participanților li s-au amintit legile conservatoare ale țării, când unele scene din film au fost cenzurate.

Italia Film, distribuitorul filmului, a declarat că au fost cenzurate 40 de secunde ale filmului. Scena sărutului a fost tăiată, asta deși scenele cu violență au rămas.

„Vrem să ne asigurăm că filmele sunt în concordanță cu cultura noastră și cu respectul pentru valori. În același timp, vrem să oferim oamenilor un spectacol frumos și să ne bucurăm cu adevărat de propriile filme”, a spus Awwad Alawwad, ministrul culturii și informațiilor din Arabia Saudită.

Decizia țării de a ridica interdicția de 35 de ani a cinematografiei arată spre eforturile majore depuse de prințul Mohammed Bin Salman prin care vrea să modernizeze statul. Asta din motive economice mai mult.

Acum, Arabia Saudită intenționează să deschidă aproximativ 350 de cinematografe până în 2030. Ministrul culturii consideră că asta va genera anual câte un miliard de dolari, devenind astfel cea de-a 11-a piață cu cea mai mare piață cu cele mai multe filme din lume.

Deși proiecția pentru Black Panther a fost limitată la doar 500 de invitați, proiecțiile publice vor avea loc în următoarele zile. În plus, bărbații și femeile vor putea sta împreună în timpul filmului. Un oficial saudit a declarat că nu va exista nicio segregare în cinematografele publice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: